skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z serem w piekarniku ze śmietaną ? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć filet z dowolnej części kurczaka: piersi, uda, podudzia. Używam piersi z kurczaka. Oczywiście mięso drobiowe musi być schłodzone - zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Śmietana jest naturalna, o dowolnym stopniu zawartości tłuszczu. W razie potrzeby można go zastąpić ciężką śmietaną lub majonezem. Nadal nie polecam używania majonezu, ponieważ lepiej nie poddawać go obróbce cieplnej
Krok 2:
Do śmietany (śmietana, majonez) dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem go przez prasę, ale całkiem możliwe jest zetarcie goździka na drobnej tarce lub po prostu zmielenie go nożem.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj połowę sera do śmietany i wymieszaj.
Krok 4:
Dobrze umyj kurczaka, osusz i pokrój losowo. Kawałki mogą mieć dowolny rozmiar.
Krok 5:
Przygotuj żaroodporną formę do przygotowania potrawy. Weź formę z wystarczająco wysokimi bokami, ponieważ podczas pieczenia kurczak uwolni sok i może wypłynąć z formy. W formie ułożyć kawałki pokrojonego fileta z kurczaka.
Krok 6:
Posolić filety z kurczaka. Na tym etapie możesz również dodać inne ulubione zioła lub przyprawy: być może będzie to ostra mielona papryka lub chmiel-suneli. Spośród ziół preferowany jest tymianek, rozmaryn lub tradycyjny świeży koperek, pietruszka lub kolendra.
Krok 7:
Rozłóż sos śmietanowy na kurczaku i wymieszaj.
Krok 8:
Na wierzch z pozostałym startym serem.
Krok 9:
Owinąć formę folią, ale uważaj, aby nie przylegała ściśle do sera, w przeciwnym razie ser stopi się podczas gotowania i przyklei się do folii tak bardzo, że nie można go od niej oderwać. Gotuj w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. 10 minut przed końcem gotowania możesz usunąć folię, jeśli chcesz uzyskać złotą skórkę. Lub piecz całkowicie przez cały czas, przykrywając formę folią.
Krok 10:
Podawaj pieczonego kurczaka z serem od razu, gdy danie jest gorące. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g