kurczak z serem w piekarniku ze śmietaną

bardzo smaczne, bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo łatwe! Pieczony kurczak z serem w piekarniku ze śmietaną można podawać zarówno na świątecznym stole, jak i codziennie. To wszechstronne danie w pośpiechu, które doskonale komponuje się z każdą sałatką warzywną lub lekkim dodatkiem. Idealny na rodzinny obiad!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 21 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 3 % 1 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z serem w piekarniku ze śmietaną ? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć filet z dowolnej części kurczaka: piersi, uda, podudzia. Używam piersi z kurczaka. Oczywiście mięso drobiowe musi być schłodzone - zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Śmietana jest naturalna, o dowolnym stopniu zawartości tłuszczu. W razie potrzeby można go zastąpić ciężką śmietaną lub majonezem. Nadal nie polecam używania majonezu, ponieważ lepiej nie poddawać go obróbce cieplnej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do śmietany (śmietana, majonez) dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem go przez prasę, ale całkiem możliwe jest zetarcie goździka na drobnej tarce lub po prostu zmielenie go nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj połowę sera do śmietany i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj kurczaka, osusz i pokrój losowo. Kawałki mogą mieć dowolny rozmiar.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj żaroodporną formę do przygotowania potrawy. Weź formę z wystarczająco wysokimi bokami, ponieważ podczas pieczenia kurczak uwolni sok i może wypłynąć z formy. W formie ułożyć kawałki pokrojonego fileta z kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolić filety z kurczaka. Na tym etapie możesz również dodać inne ulubione zioła lub przyprawy: być może będzie to ostra mielona papryka lub chmiel-suneli. Spośród ziół preferowany jest tymianek, rozmaryn lub tradycyjny świeży koperek, pietruszka lub kolendra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż sos śmietanowy na kurczaku i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch z pozostałym startym serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owinąć formę folią, ale uważaj, aby nie przylegała ściśle do sera, w przeciwnym razie ser stopi się podczas gotowania i przyklei się do folii tak bardzo, że nie można go od niej oderwać. Gotuj w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. 10 minut przed końcem gotowania możesz usunąć folię, jeśli chcesz uzyskać złotą skórkę. Lub piecz całkowicie przez cały czas, przykrywając formę folią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj pieczonego kurczaka z serem od razu, gdy danie jest gorące. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy