skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kotlety z mielonego mięsa w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Przekręć mięso na maszynce do mięsa lub użyj gotowego mięsa mielonego, najlepiej wieprzowiny i wołowiny w równych częściach. Kotlety wykonane wyłącznie z wołowiny będą suche, a z wieprzowiny-tłuste.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Lub zetrzyj go na grubej tarce, uderz w rozdrabniacz, przewiń razem z mięsem przez maszynkę do mięsa.
Krok 3:
Umyj, obierz i zetrzyj ziemniaki na średniej tarce. Nie wyciskaj soku z ziemniaków — skrobia zawarta w ziemniakach sprawi, że mięso mielone będzie bardziej plastyczne i lepkie. Dodanie ziemniaków sprawi, że kotlety będą bardziej soczyste i satysfakcjonujące. W tym samym celu do mięsa mielonego dodaje się chleb. Namocz kilka kawałków czerstwego białego chleba w mleku, aby się rozdrobnił, a następnie zetrzyj łyżką na jednorodną masę.
Krok 4:
Do miski z mięsem mielonym wyślij posiekaną cebulę, ząbek czosnku i starte ziemniaki przepuszczone przez prasę. Umieść tam chleb wraz z mlekiem. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj masę. Uważa się, że mięso lubi ręce, więc mięso mielone lepiej wymieszać rękami, aż będzie gładkie. Mięso mielone na kotlety powinno stać się soczyste i lekko wilgotne, jeśli mleko nie daje wystarczającej ilości wilgoci, możesz dodać trochę wody. Wystarczy kilka łyżek stołowych.
Krok 6:
Mokrymi rękami uformuj kotlety w dowolny kształt. Zrobiłem je okrągłe, możesz uformować owalne. Obtocz je w mące lub bułce tartej.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Połóż na nim puste kotlety. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść w nim formę z kotletami. Najpierw możesz przykryć go folią, piec przez około 20 minut, następnie zdejmij folię i piecz przez 10 minut. Kotlety powinny być dobrze zrumienione, ale nie mogą wyschnąć. Podawaj kotlety z dodatkami lub świeżymi warzywami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g