skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w kawałkach? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne części kurczaka. Opłucz je pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na małe kawałki, mniej więcej tego samego rozmiaru. Ułóż wszystkie kawałki w przestronnej misce.
Krok 2:
Dodaj przyprawy do kurczaka - sól, curry i paprykę do miski. Możesz użyć dowolnych innych przypraw i przypraw według własnych upodobań. W tym momencie możesz dodać czosnek według uznania.
Krok 3:
Dodaj majonez do miski z kurczakiem. Możesz użyć dowolnego majonezu. Jest to konieczne, aby gotowe danie było delikatne i soczyste. Preferuj domowy majonez, ponieważ dokładnie wiesz, z czego jest zrobiony.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj wszystkie kawałki z przyprawami i majonezem. Każdy kawałek kurczaka powinien być równomiernie pokryty marynatą. W tej formie pozostaw kurczaka i marynuj przez 1,5-2 godziny.
Krok 5:
Przygotuj formę przed pieczeniem. Nasmaruj spód i boki olejem roślinnym. Posyp trochę bułką tartą. Jest to konieczne, aby kurczak nie przykleił się do dna.
Krok 6:
Następnie umieść wszystkie kawałki kurczaka w naczyniu do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 godzinę. Po 40-50 minutach spróbuj przebić kawałki ostrym nożem. Jeśli sok nie jest różowy, kurczak jest gotowy. Ale jeśli masz wątpliwości, możesz przytrzymać kolejne 10-20 minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika!
Krok 7:
Wyjmij gotowego kurczaka z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
pomimo szerokiej gamy przepisów na kurczaka, zawsze staram się zrobić coś nowego. A ten przepis nie jest wyjątkiem.
pomimo całej delikatności i soczystości gotowego dania, nie można go zaklasyfikować jako dietetycznego. Jeśli podążasz za figurą i starasz się spożywać mniej kalorii, to przygotowując kurczaka zgodnie z tym przepisem, polecam zastąpić majonez śmietaną.
przyprawy nadają gotowemu daniu pikantny smak. Dlatego, aby uzyskać jaśniejszy smak podczas marynowania, możesz dodać mielony pieprz i czosnek, przepuszczony przez prasę czosnkową.
taki kurczak nadaje się jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do przystawki, na przykład z tłuczonych ziemniaków.
uzupełnij gotowe danie świeżymi warzywami.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal / 100g