skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne do zrobienia lasagne z mięsem mielonym.
Krok 2:
Obierz cebulę, umyj ją i pokrój losowo średniej wielkości.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij tam mięso mielone i cebulę. Smaż wszystko przez około pięć minut, ciągle mieszając. Musisz spróbować upewnić się, że podczas smażenia nie tworzą się grudki z mięsa mielonego.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze, zalej pomidory wrzącą wodą przez kilka minut, a następnie spuść gorącą wodę i łatwo usuń skórkę. Dodaj pastę pomidorową, pomidory, czosnek do patelni z mielonym mięsem. Sól do smaku.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso mielone pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut.
Krok 6:
Podczas duszenia mięsa mielonego przygotuj sos beszamelowy. Aby to zrobić, rozpuść masło na patelni.
Krok 7:
Dodaj mąkę i ciągle mieszając trzepaczką lekko ją usmaż.
Krok 8:
Stopniowo wlewaj mleko, nadal mieszając masę trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki. Doprowadzić do gęstej śmietany, zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 9:
Nasmaruj dno naczynia do pieczenia olejem roślinnym lub przykryj papierem do pieczenia. Przykryj spód sosem beszamelowym.
Krok 10:
Ułóż arkusze lasagne w pierwszej warstwie. Jeśli wymaga tego instrukcja, najpierw ugotuj arkusze. Na wierzchu arkuszy ponownie polej sosem.
Krok 11:
Ułóż mięso mielone w następnej warstwie i posyp lekko startym serem.
Krok 12:
Polej mięso mielone sosem. Powtarzaj wszystkie warstwy aż Formularz się wypełni. Ostatnią warstwę z arkuszami należy bardzo dobrze zalać sosem, zwłaszcza brzegami, w przeciwnym razie istnieje prawdopodobieństwo, że arkusz ciasta wyschnie i spali się podczas gotowania.
Krok 13:
Ułóż starty ser jako ostatnią warstwę.
Krok 14:
Wyślij lasagne do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 190-200 stopni (skup się na piekarniku, na lasagne powinna powstać apetyczna złota skorupa). Wyjmij gotowe naczynie z piekarnika i pozwól mu parzyć przez około 10 minut. Pokrój lasagne na porcje i ułóż na talerzach. Podawaj na gorąco.
do przygotowania lasagne można użyć dowolnego mięsa mielonego lub wymieszać kilka rodzajów mięsa.
na etapie, gdy mięso mielone jest duszone na patelni, możesz dodać szczyptę suchej bazylii lub innych ulubionych przypraw.
gotowe arkusze lasagne można obecnie kupić w prawie każdym sklepie. Najczęściej instrukcje gotowania nie wymagają wstępnego gotowania ciasta. Ale jeśli używasz małego naczynia do pieczenia, w którym trudno jest zmieścić suchą warstwę, lepiej trzymać arkusze we wrzącej wodzie przez około dwie do trzech minut, aby stały się miękkie i giętkie i można je łatwo ułożyć w dowolnym kształcie i odciąć dodatkowe krawędzie nożem.
Przygotuj i podawaj lasagne na świątecznym stole, zachwyć siebie i swoich bliskich pysznym i jasnym daniem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g