lasagne klasyczna z mięsem mielonym w piekarniku prosta

bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie kuchni włoskiej! Klasyczna lasagne z mięsem mielonym w piekarniku jest prawdopodobnie najbardziej znanym daniem mięsnym, które jest przygotowywane prosto i dość łatwo. Aksamitny, kremowy sos beszamelowy sprawia, że danie jest delikatne i jasne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 41 % 16 g
236 kcal
IG: 19 / 69 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do zrobienia lasagne z mięsem mielonym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, umyj ją i pokrój losowo średniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij tam mięso mielone i cebulę. Smaż wszystko przez około pięć minut, ciągle mieszając. Musisz spróbować upewnić się, że podczas smażenia nie tworzą się grudki z mięsa mielonego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Możesz najpierw usunąć skórkę z pomidora. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze, zalej pomidory wrzącą wodą przez kilka minut, a następnie spuść gorącą wodę i łatwo usuń skórkę. Dodaj pastę pomidorową, pomidory, czosnek do patelni z mielonym mięsem. Sól do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj mięso mielone pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas duszenia mięsa mielonego przygotuj sos beszamelowy. Aby to zrobić, rozpuść masło na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę i ciągle mieszając trzepaczką lekko ją usmaż.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo wlewaj mleko, nadal mieszając masę trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki. Doprowadzić do gęstej śmietany, zdjąć z ognia i ostudzić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj dno naczynia do pieczenia olejem roślinnym lub przykryj papierem do pieczenia. Przykryj spód sosem beszamelowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż arkusze lasagne w pierwszej warstwie. Jeśli wymaga tego instrukcja, najpierw ugotuj arkusze. Na wierzchu arkuszy ponownie polej sosem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż mięso mielone w następnej warstwie i posyp lekko startym serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Polej mięso mielone sosem. Powtarzaj wszystkie warstwy aż Formularz się wypełni. Ostatnią warstwę z arkuszami należy bardzo dobrze zalać sosem, zwłaszcza brzegami, w przeciwnym razie istnieje prawdopodobieństwo, że arkusz ciasta wyschnie i spali się podczas gotowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż starty ser jako ostatnią warstwę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyślij lasagne do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 190-200 stopni (skup się na piekarniku, na lasagne powinna powstać apetyczna złota skorupa). Wyjmij gotowe naczynie z piekarnika i pozwól mu parzyć przez około 10 minut. Pokrój lasagne na porcje i ułóż na talerzach. Podawaj na gorąco.

do przygotowania lasagne można użyć dowolnego mięsa mielonego lub wymieszać kilka rodzajów mięsa.

na etapie, gdy mięso mielone jest duszone na patelni, możesz dodać szczyptę suchej bazylii lub innych ulubionych przypraw.

gotowe arkusze lasagne można obecnie kupić w prawie każdym sklepie. Najczęściej instrukcje gotowania nie wymagają wstępnego gotowania ciasta. Ale jeśli używasz małego naczynia do pieczenia, w którym trudno jest zmieścić suchą warstwę, lepiej trzymać arkusze we wrzącej wodzie przez około dwie do trzech minut, aby stały się miękkie i giętkie i można je łatwo ułożyć w dowolnym kształcie i odciąć dodatkowe krawędzie nożem.


Przygotuj i podawaj lasagne na świątecznym stole, zachwyć siebie i swoich bliskich pysznym i jasnym daniem!




smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy