skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę pepperoni w domu? Na początek przygotuj składniki ciasta.
Krok 2:
W ciepłej wodzie podgrzanej do 37-40°C rozpuść cukier. A następnie dodaj drożdże i pozostaw na 15 minut, aż pojawi się puszysty kapelusz. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub woda jest przegrzana, a ciasto nie wzrośnie. Musisz ponownie ugniatać.
Krok 3:
Przesiej mąkę do miski. Dodaj sól. Wymieszaj wszystko i zrób zagłębienie w środku mąki.
Krok 4:
Wlej do niego aktywowane drożdże i oliwę z oliwek.
Krok 5:
Zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Ugniataj przez około 7-10 minut, aż ciasto zacznie odrywać się od rąk. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw ciasto na 45 minut w cieple do wyrośnięcia.
Krok 6:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj sos. Lepiej jest wziąć keczup kebab lub inny, z lekkim ostrzykiem. Jeśli nie masz gotowej mieszanki ziół prowansalskich, możesz sam ją zebrać z suszonego tymianku, rozmarynu i bazylii. Weź pomidory średniej wielkości, dojrzałe, soczyste i pachnące.
Krok 7:
Umyj pomidory, wykonaj nacięcia w poprzek. Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 1 minutę. Następnie zdejmij z nich skórę.
Krok 8:
Pokrój miąższ na plasterki, usuwając wnętrze łodygi.
Krok 9:
W misce blendera połącz pomidory, keczup, ząbki czosnku, zioła prowansalskie i przyprawy. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wlać ubitą mieszankę pomidorów, dodać koncentrat pomidorowy. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż płyn odparuje i będzie gęsty, około 5 minut.
Krok 11:
Gotowy sos zdjąć z ognia i schłodzić.
Krok 12:
Teraz przygotuj nadzienie. Pizza ma swoją nazwę od kiełbasy o tej samej nazwie, do której dodaje się ostre chili. Dlatego lepiej jest używać go do pizzy. Chorizo nadaje się do wymiany.
Krok 13:
Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki. Kiełbasa była już w plasterkach.
Krok 14:
Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce. Do pizzy używam specjalnego półtwardego sera mozzarella(nie mylić z miękkim serem mozzarella w kulkach, chociaż można go również stosować jak każdy inny pyszny i wysokiej jakości ser).
Krok 15:
Ciasto zmiażdżyć i rozwałkować na cienką okrągłą tortillę o średnicy około 30 cm.
Krok 16:
Przenieś tortillę na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Należy to zrobić natychmiast, zanim położysz nadzienie, wtedy będzie to trudniejsze, a pod ciężarem nadzienia ciasto może się rozciągnąć i stracić swój kształt. Najpierw rozwałkowuję na stole, a następnie natychmiast przenoszę na pergamin, a pergamin z podstawą na blachę do pieczenia.
Krok 17:
Obficie posmaruj ciasto pikantnym sosem pomidorowym.
Krok 18:
Posyp tartym serem.
Krok 19:
Rozłóż równomiernie krążki pepperoni na wierzchu. Piec pizzę w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 8-10 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Jeśli istnieje możliwość włączenia trybu "góra+dół+konwekcja", użyj go. Smacznego!
prawie nie ma osoby, która nie lubi pizzy. Te kawałki miękkiego ciasta z różnorodnymi soczystymi nadzieniami podbiły cały świat. Pepperoni zajmuje wiodącą pozycję wśród innych gatunków nie bez powodu: pizza ma wspaniały słono-ostry smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona na surowo - 530 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g