pizza pepperoni w domu klasyczna

najsmaczniejsze proste danie dla całej rodziny na obiad i przekąskę. Klasyczna Pizza Pepperoni jest przygotowywana w prosty i bezproblemowy sposób. Do nadzienia używa się tylko dwóch produktów: sera i kiełbasy. Sosy do pizzy mogą być dowolne. A pizzę można przygotować na przyszłość i wyjąć z zamrażarki. Wygodne prawda?
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 47 % 24 g
269 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę pepperoni w domu? Na początek przygotuj składniki ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej wodzie podgrzanej do 37-40°C rozpuść cukier. A następnie dodaj drożdże i pozostaw na 15 minut, aż pojawi się puszysty kapelusz. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub woda jest przegrzana, a ciasto nie wzrośnie. Musisz ponownie ugniatać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski. Dodaj sól. Wymieszaj wszystko i zrób zagłębienie w środku mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej do niego aktywowane drożdże i oliwę z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Ugniataj przez około 7-10 minut, aż ciasto zacznie odrywać się od rąk. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw ciasto na 45 minut w cieple do wyrośnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj sos. Lepiej jest wziąć keczup kebab lub inny, z lekkim ostrzykiem. Jeśli nie masz gotowej mieszanki ziół prowansalskich, możesz sam ją zebrać z suszonego tymianku, rozmarynu i bazylii. Weź pomidory średniej wielkości, dojrzałe, soczyste i pachnące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, wykonaj nacięcia w poprzek. Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 1 minutę. Następnie zdejmij z nich skórę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój miąższ na plasterki, usuwając wnętrze łodygi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce blendera połącz pomidory, keczup, ząbki czosnku, zioła prowansalskie i przyprawy. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Wlać ubitą mieszankę pomidorów, dodać koncentrat pomidorowy. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż płyn odparuje i będzie gęsty, około 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy sos zdjąć z ognia i schłodzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz przygotuj nadzienie. Pizza ma swoją nazwę od kiełbasy o tej samej nazwie, do której dodaje się ostre chili. Dlatego lepiej jest używać go do pizzy. Chorizo nadaje się do wymiany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki. Kiełbasa była już w plasterkach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce. Do pizzy używam specjalnego półtwardego sera mozzarella(nie mylić z miękkim serem mozzarella w kulkach, chociaż można go również stosować jak każdy inny pyszny i wysokiej jakości ser).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto zmiażdżyć i rozwałkować na cienką okrągłą tortillę o średnicy około 30 cm.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenieś tortillę na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Należy to zrobić natychmiast, zanim położysz nadzienie, wtedy będzie to trudniejsze, a pod ciężarem nadzienia ciasto może się rozciągnąć i stracić swój kształt. Najpierw rozwałkowuję na stole, a następnie natychmiast przenoszę na pergamin, a pergamin z podstawą na blachę do pieczenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Obficie posmaruj ciasto pikantnym sosem pomidorowym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp tartym serem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż równomiernie krążki pepperoni na wierzchu. Piec pizzę w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 8-10 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Jeśli istnieje możliwość włączenia trybu "góra+dół+konwekcja", użyj go. Smacznego!

prawie nie ma osoby, która nie lubi pizzy. Te kawałki miękkiego ciasta z różnorodnymi soczystymi nadzieniami podbiły cały świat. Pepperoni zajmuje wiodącą pozycję wśród innych gatunków nie bez powodu: pizza ma wspaniały słono-ostry smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona na surowo - 530   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy