omlet w piekarniku z mlekiem bujny jak w przedszkolu

pyszne, proste, najlepsze śniadanie na każdy dzień! Bujny omlet w piekarniku z mlekiem jak w przedszkolu to bardzo smaczne danie, idealne dla dziecka i osoby dorosłej. Ze zwykłych produktów, które są w każdej kuchni, nawet początkująca gospodyni domowa może je ugotować. Uzupełnij warzywami lub jedz tak po prostu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 9 % 2 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puszysty omlet w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest używać mleka i jajek w temperaturze pokojowej, ponieważ sól słabo rozpuszcza się w zimnej mieszaninie. Zamiast dwóch rodzajów olejów możesz użyć tylko kremowego do smarowania formy i omletu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce rozbij jajka o temperaturze pokojowej, dodaj sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka. Nie musisz mocno ubijać mieszanki, zwłaszcza nie używaj miksera, w przeciwnym razie omlet nie wzrośnie. Ogólnie rzecz biorąc, musisz spróbować wymieszać, aby na powierzchni powstało jak najmniej dużych pęcherzyków. Wystarczy, aby białko i żółtko połączyły się z mlekiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dno i ściany nie są bardzo duże, ale wystarczająco wysokie naczynie do pieczenia posmarować olejem roślinnym. Lub możesz zastąpić go kremowym. Pamiętaj, że grubość gotowego omletu zależy bezpośrednio od wielkości twojej formy. Im mniejszy kształt i wyższe boki, tym wspanialszy będzie omlet i odwrotnie. Dlatego zobacz, który kształt najlepiej pasuje do tych, które masz w swoim arsenale.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do formy. Forma nie powinna być wypełniona do samych krawędzi, aby omlet miał miejsce na wzrost podczas pieczenia. I podnosi się dość mocno - o około jedną trzecią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik. Piec omlet przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180°C. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie omlet odpadnie. Gotowy omlet powinien mieć złotą skórkę na powierzchni.(!) * (patrz poniżej) Gotowy omlet lepiej trzymać w chłodzącym piekarniku przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowy omlet z piekarnika i posmaruj masłem. Aby nie uszkodzić górnej warstwy omletu, lepiej stopić masło i nałożyć miękkim silikonowym pędzelkiem. W kontakcie z zimnym powietrzem prawidłowo ugotowany omlet lekko się osiada. W porządku. Ale jeśli stał się bardzo cienki, jak naleśnik, technologia została na pewnym etapie zakłócona. Pokrój gotowy omlet na kawałki i podawaj. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

(!)* jeśli widzisz, że omlet unosi się zbyt szybko i nierównomiernie, z dużymi różnicami wysokości, oznacza to, że albo ciepło jest nierównomiernie rozprowadzane w piekarniku, albo zbyt dużo ciepła. Omlet powinien unosić się mniej więcej tak samo na całej powierzchni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy