skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puszysty omlet w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest używać mleka i jajek w temperaturze pokojowej, ponieważ sól słabo rozpuszcza się w zimnej mieszaninie. Zamiast dwóch rodzajów olejów możesz użyć tylko kremowego do smarowania formy i omletu.
Krok 2:
W misce rozbij jajka o temperaturze pokojowej, dodaj sól.
Krok 3:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Lekko wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka. Nie musisz mocno ubijać mieszanki, zwłaszcza nie używaj miksera, w przeciwnym razie omlet nie wzrośnie. Ogólnie rzecz biorąc, musisz spróbować wymieszać, aby na powierzchni powstało jak najmniej dużych pęcherzyków. Wystarczy, aby białko i żółtko połączyły się z mlekiem.
Krok 5:
Dno i ściany nie są bardzo duże, ale wystarczająco wysokie naczynie do pieczenia posmarować olejem roślinnym. Lub możesz zastąpić go kremowym. Pamiętaj, że grubość gotowego omletu zależy bezpośrednio od wielkości twojej formy. Im mniejszy kształt i wyższe boki, tym wspanialszy będzie omlet i odwrotnie. Dlatego zobacz, który kształt najlepiej pasuje do tych, które masz w swoim arsenale.
Krok 6:
Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do formy. Forma nie powinna być wypełniona do samych krawędzi, aby omlet miał miejsce na wzrost podczas pieczenia. I podnosi się dość mocno - o około jedną trzecią.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik. Piec omlet przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180°C. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie omlet odpadnie. Gotowy omlet powinien mieć złotą skórkę na powierzchni.(!) * (patrz poniżej) Gotowy omlet lepiej trzymać w chłodzącym piekarniku przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Wyjmij gotowy omlet z piekarnika i posmaruj masłem. Aby nie uszkodzić górnej warstwy omletu, lepiej stopić masło i nałożyć miękkim silikonowym pędzelkiem. W kontakcie z zimnym powietrzem prawidłowo ugotowany omlet lekko się osiada. W porządku. Ale jeśli stał się bardzo cienki, jak naleśnik, technologia została na pewnym etapie zakłócona. Pokrój gotowy omlet na kawałki i podawaj. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
(!)* jeśli widzisz, że omlet unosi się zbyt szybko i nierównomiernie, z dużymi różnicami wysokości, oznacza to, że albo ciepło jest nierównomiernie rozprowadzane w piekarniku, albo zbyt dużo ciepła. Omlet powinien unosić się mniej więcej tak samo na całej powierzchni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g