Klasyczna zapiekanka z twarogu z rodzynkami w piekarniku

Prosty i pyszny przepis na śniadanie i nie tylko dla dzieci. Klasyczna zapiekanka z twarogu z rodzynkami w piekarniku jest dość prosta do przygotowania. Ta zapiekanka jest podawana w przedszkolu. Śmietana sprawia, że struktura potrawy jest bardziej jednorodna. Okazuje się szczególnie smaczny, jeśli dodasz trochę rodzynek lub suszonych moreli.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 42 % 16 g
201 kcal
IG: 6 / 19 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną zapiekankę z rodzynkami z twarogu? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Twarożek wybierz miękki i lekko wilgotny. W razie potrzeby przetrzyj go przez sito, aby struktura była bardziej jednolita.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zalej rodzynki wrzącą wodą i odstaw na 5 minut. W tym czasie stanie się bardziej miękki. Następnie spuść gorącą wodę, opłucz rodzynki, połóż na ręczniku i namocz je z nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto twarogowe, ubij trochę jajka z cukrem. Nie musisz długo ubijać. Wystarczy zamienić wszystko w jednorodną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj miękki twaróg, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Umyj cytrynę i usuń z niej skórkę. Dodaj przygotowane rodzynki i skórkę z cytryny do ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i doprowadź masę do jednorodności, mieszając wszystko trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Używam dzielonego metalu (20-24 cm). Nasmaruj spód i boki formy niewielką ilością oleju roślinnego lub przykryj formę papierem do gotowania. Przenieś do niego całe ciasto twarogowe. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i lekko ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie pokrój na kawałki i podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy