skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną zapiekankę z rodzynkami z twarogu? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Twarożek wybierz miękki i lekko wilgotny. W razie potrzeby przetrzyj go przez sito, aby struktura była bardziej jednolita.
Krok 2:
Najpierw zalej rodzynki wrzącą wodą i odstaw na 5 minut. W tym czasie stanie się bardziej miękki. Następnie spuść gorącą wodę, opłucz rodzynki, połóż na ręczniku i namocz je z nadmiaru wilgoci.
Krok 3:
Aby zrobić ciasto twarogowe, ubij trochę jajka z cukrem. Nie musisz długo ubijać. Wystarczy zamienić wszystko w jednorodną masę.
Krok 4:
Następnie dodaj miękki twaróg, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Umyj cytrynę i usuń z niej skórkę. Dodaj przygotowane rodzynki i skórkę z cytryny do ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i doprowadź masę do jednorodności, mieszając wszystko trzepaczką.
Krok 5:
Każda żaroodporna forma nadaje się do pieczenia. Używam dzielonego metalu (20-24 cm). Nasmaruj spód i boki formy niewielką ilością oleju roślinnego lub przykryj formę papierem do gotowania. Przenieś do niego całe ciasto twarogowe. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 6:
Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 7:
Następnie pokrój na kawałki i podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g