filet z kurczaka z pomidorem i serem w piekarniku

Oryginalny, apetyczny, jasny, piękny, na wakacje! Filet z kurczaka z pomidorem i serem w piekarniku to danie, które jest przygotowywane z minimum składników, a wynik jest bardzo smaczny i efektowny. Można go podawać zarówno na zwykły obiad, jak i na każdą inną ucztę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 17 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z kurczaka z pomidorem i serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Lepiej jest wziąć duży i podłużny filet z kurczaka, aby można było wykonać w nich 4-5 nacięć. Preferowane jest również mięso schłodzone, a nie mrożone-okaże się bardziej soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz filet z kurczaka. Jeśli są duże kawałki tłuszczu, a także folie, usuń je. W każdym filecie ostrym nożem wykonaj głębokie nacięcia poprzeczne. Robiąc to, nie docieraj do końca fileta, w przeciwnym razie cały sok przepłynie przez te nacięcia. Powinno być 4-5 cięć. Filety posolić i pieprzyć, a także w kawałkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, pokrój na pół. Pokrój każdą połówkę w plasterki, aby uzyskać półkola. Ale jednocześnie półkole pomidorów powinny odpowiadać wielkości nacięć w kurczaku. Jeśli pomidor jest duży, wystarczy jeden, jeśli jest mały, lepiej grać bezpiecznie i wziąć dwa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ser w cienkie plasterki. Rozmiar plasterków powinien odpowiadać długości cięć w filecie. Możesz wziąć dowolny ser, ale powinien się dobrze stopić. Oznacza to, że parmezan i podobne suche twarde sery nie będą działać. Możesz wybrać zwykły zwykły ser, taki jak Rosyjski, Poshekhon; aby nadać potrawie włoski smak, odpowiednia jest mozzarella do pizzy (i posyp kurczaka również ziołami prowansalskimi).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do każdego nacięcia w filecie z kurczaka włóż plasterek sera i pomidora. Plastry powinny w połowie wchodzić w mięso, a w połowie wystawać z niego. W rezultacie, gdy ser się stopi, otrzymasz bardzo ładne danie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś przygotowany filet do naczynia do pieczenia. Za pomocą pędzla posmaruj kurczaka oliwą z oliwek (lub dowolnym olejem roślinnym). Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Sprawdź, czy mięso jest łatwe: musisz przebić je nożem w najgrubszej części: jeśli wycieknie przezroczysty sok, mięso jest gotowe. Jeśli mięso nie jest ugotowane, a ser zacznie się rumienić, przykryj formę folią

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj. Smacznego!

możesz uformować kurczaka z pomidorami i serem do pieczenia w piekarniku na różne sposoby. Najczęściej pomidory układa się na ubitych kawałkach kurczaka i posypuje tartym serem. Ale proponuję zrobić to danie na zasadzie akordeonu. Więc wygląda bardziej spektakularnie.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy