skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z kurczaka z pomidorem i serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Lepiej jest wziąć duży i podłużny filet z kurczaka, aby można było wykonać w nich 4-5 nacięć. Preferowane jest również mięso schłodzone, a nie mrożone-okaże się bardziej soczyste.
Krok 2:
Dobrze spłucz filet z kurczaka. Jeśli są duże kawałki tłuszczu, a także folie, usuń je. W każdym filecie ostrym nożem wykonaj głębokie nacięcia poprzeczne. Robiąc to, nie docieraj do końca fileta, w przeciwnym razie cały sok przepłynie przez te nacięcia. Powinno być 4-5 cięć. Filety posolić i pieprzyć, a także w kawałkach.
Krok 3:
Umyj pomidory, pokrój na pół. Pokrój każdą połówkę w plasterki, aby uzyskać półkola. Ale jednocześnie półkole pomidorów powinny odpowiadać wielkości nacięć w kurczaku. Jeśli pomidor jest duży, wystarczy jeden, jeśli jest mały, lepiej grać bezpiecznie i wziąć dwa.
Krok 4:
Pokrój ser w cienkie plasterki. Rozmiar plasterków powinien odpowiadać długości cięć w filecie. Możesz wziąć dowolny ser, ale powinien się dobrze stopić. Oznacza to, że parmezan i podobne suche twarde sery nie będą działać. Możesz wybrać zwykły zwykły ser, taki jak Rosyjski, Poshekhon; aby nadać potrawie włoski smak, odpowiednia jest mozzarella do pizzy (i posyp kurczaka również ziołami prowansalskimi).
Krok 5:
Do każdego nacięcia w filecie z kurczaka włóż plasterek sera i pomidora. Plastry powinny w połowie wchodzić w mięso, a w połowie wystawać z niego. W rezultacie, gdy ser się stopi, otrzymasz bardzo ładne danie.
Krok 6:
Przenieś przygotowany filet do naczynia do pieczenia. Za pomocą pędzla posmaruj kurczaka oliwą z oliwek (lub dowolnym olejem roślinnym). Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Sprawdź, czy mięso jest łatwe: musisz przebić je nożem w najgrubszej części: jeśli wycieknie przezroczysty sok, mięso jest gotowe. Jeśli mięso nie jest ugotowane, a ser zacznie się rumienić, przykryj formę folią
Krok 7:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj. Smacznego!
możesz uformować kurczaka z pomidorami i serem do pieczenia w piekarniku na różne sposoby. Najczęściej pomidory układa się na ubitych kawałkach kurczaka i posypuje tartym serem. Ale proponuję zrobić to danie na zasadzie akordeonu. Więc wygląda bardziej spektakularnie.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g