Pizza Margarita w domu klasyczna

harmonijne połączenie ciasta, sera, pomidorów i bazylii! Pizza Margherita to jedna z najprostszych klasycznych popularnych pizzy. Piecze się go bardzo szybko w dobrze nagrzanym piekarniku. Jego cienka podstawa jest chrupiąca, a mozzarella pozostaje delikatna. Pomidory mają czas na pieczenie, ale zachowują swój kształt.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 37 % 17 g
węglowodany 41 % 19 g
253 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę Margarita w domu? Użyj mąki najwyższej jakości. Należy go przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia, nasycić ciasto tlenem i dobrze wyrosło. Oliwa z oliwek jest używana w klasycznym przepisie na ciasto do pizzy. Ale można go zastąpić dowolnym innym rafinowanym olejem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij robić pizzę od ciasta. Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. Rozpuść w nim cukier i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 5-15 minut, aby aktywować drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, 2 łyżki oliwy z oliwek do ciasta i dobrze wymieszaj, aż się połączą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różni producenci mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być miękkie, delikatne i lekko przylegać do dłoni. Posmaruj miskę i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu podczas przygotowywania nadzienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zajmij się przygotowaniem nadzienia. Świeżą bazylię można zastąpić suszoną. Wybierz pomidory, które są małe, gęste i mięsiste, aby się nie rozprzestrzeniały i zachowały swój kształt podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek obrać i umyć, pokroić wzdłuż ząbka na 2 części. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej. Piecz czosnek na średnim ogniu przez 2 minuty, podrzucając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy do czosnku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody, aby uzyskać gładką masę. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku. Dusić jeszcze przez 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z bazylii, opłucz, osusz i posiekaj nożem. Dodaj do patelni i wymieszaj. Sos jest gotowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś do małego pojemnika i ostudź. Usuń czosnek, nie będzie już dla ciebie przydatny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mozzarellę pokrój na kawałki o grubości 3-5 mm. część możesz, tak jak ja, zetrzeć na tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój w kółka lub po prostu na pół.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy sos ostygnie, przejdź do formowania pizzy. Włącz rozgrzać piekarnik do 220 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ugniataj ciasto rękami w okrągłą warstwę o grubości 3-5 mm.pozostaw krawędzie grubsze, aby utworzyć bok.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Równomiernie posmaruj ciasto sosem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż mozzarellę na wierzchu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie ułóż pomidory.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piec przez 10-15 minut na środkowej półce rozgrzanego do 220 stopni piekarnika w trybie "góra-dół". Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. W gotowej pizzy brzegi ciasta lekko się zrumienią. W idealnej pizzy Margarita kawałki mozzarelli powinny się tylko lekko stopić. Prześwietliłem go trochę w piekarniku i wszystko się rozłożyło. Następnym razem zrobię wyższą temperaturę.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy