skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę Margarita w domu? Użyj mąki najwyższej jakości. Należy go przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia, nasycić ciasto tlenem i dobrze wyrosło. Oliwa z oliwek jest używana w klasycznym przepisie na ciasto do pizzy. Ale można go zastąpić dowolnym innym rafinowanym olejem.
Krok 2:
Zacznij robić pizzę od ciasta. Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. Rozpuść w nim cukier i dodaj drożdże. Jeśli nie ma termometru kulinarnego, określ temperaturę w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne, temperatura jest odpowiednia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 5-15 minut, aby aktywować drożdże.
Krok 3:
Dodaj sól, 2 łyżki oliwy z oliwek do ciasta i dobrze wymieszaj, aż się połączą.
Krok 4:
Właściwości mąki tego samego gatunku, ale różni producenci mogą się różnić. Dlatego, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 5:
Ciasto powinno być miękkie, delikatne i lekko przylegać do dłoni. Posmaruj miskę i ręce olejem roślinnym. Uformuj ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub ręcznikiem, aby nie wyschło i dobrze się unosiło. Pozostaw w ciepłym miejscu podczas przygotowywania nadzienia.
Krok 6:
Zajmij się przygotowaniem nadzienia. Świeżą bazylię można zastąpić suszoną. Wybierz pomidory, które są małe, gęste i mięsiste, aby się nie rozprzestrzeniały i zachowały swój kształt podczas pieczenia.
Krok 7:
Czosnek obrać i umyć, pokroić wzdłuż ząbka na 2 części. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej. Piecz czosnek na średnim ogniu przez 2 minuty, podrzucając.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy do czosnku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody, aby uzyskać gładką masę. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku. Dusić jeszcze przez 2 minuty.
Krok 9:
Usuń wiotkie liście i twarde łodygi z bazylii, opłucz, osusz i posiekaj nożem. Dodaj do patelni i wymieszaj. Sos jest gotowy.
Krok 10:
Przenieś do małego pojemnika i ostudź. Usuń czosnek, nie będzie już dla ciebie przydatny.
Krok 11:
Mozzarellę pokrój na kawałki o grubości 3-5 mm. część możesz, tak jak ja, zetrzeć na tarce.
Krok 12:
Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój w kółka lub po prostu na pół.
Krok 13:
Gdy sos ostygnie, przejdź do formowania pizzy. Włącz rozgrzać piekarnik do 220 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.
Krok 14:
Ugniataj ciasto rękami w okrągłą warstwę o grubości 3-5 mm.pozostaw krawędzie grubsze, aby utworzyć bok.
Krok 15:
Równomiernie posmaruj ciasto sosem.
Krok 16:
Rozłóż mozzarellę na wierzchu.
Krok 17:
Następnie ułóż pomidory.
Krok 18:
Piec przez 10-15 minut na środkowej półce rozgrzanego do 220 stopni piekarnika w trybie "góra-dół". Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. W gotowej pizzy brzegi ciasta lekko się zrumienią. W idealnej pizzy Margarita kawałki mozzarelli powinny się tylko lekko stopić. Prześwietliłem go trochę w piekarniku i wszystko się rozłożyło. Następnym razem zrobię wyższą temperaturę.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g