skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab w piekarniku na szaszłykach? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli kupisz gotowe mięso mielone, tak jak ja, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej zrobić to sam. Możesz użyć ziół i przypraw, które są dostępne lub które w połączeniu z mięsem lubisz najbardziej. Wziąłem pietruszkę i chmiel-suneli. Wino można zastąpić sokiem wiśniowym lub winogronowym.
Krok 2:
Do gotowania w piekarniku potrzebne będą szaszłyki i żaroodporna forma. Wybierz formę z wyprzedzeniem, sprawdzając, czy można na niej ułożyć szaszłyki z mięsem mielonym, jak na zdjęciu z kroku 7. Weź szaszłyki o długości co najmniej 20 cm, jeśli są bardzo cienkie (średnica 2-3 mm), Możesz wziąć kilka sztuk na jeden Kebab. W ten sposób mięso będzie mocniej trzymane. Aby zapobiec ich przypaleniu podczas pieczenia, zalej je zimną wodą i pozostaw na około godzinę.
Krok 3:
Przenieś mięso mielone do głębokiej miski, w której wygodnie będzie wymieszać mięso mielone z resztą składników. Cebulę i czosnek obrać, opłukać. Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Posiekaj cebulę, czosnek i zioła nożem. Dodaj cebulę, czosnek, zioła, sól, przyprawy i sos sojowy do mielonego mięsa.
Krok 4:
Dokładnie zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie. Wygodniej jest to zrobić rękami.
Krok 5:
Aby mięso mielone było bardziej jednorodne, elastyczne i nie rozpadało się podczas gotowania, ubij je. Aby to zrobić, przenieś go na powierzchnię roboczą, w dłoniach unieś go nad stół o około 20 cm i rzuć go siłą. Jeśli mięso mielone jest lepkie, powierzchnię można lekko zwilżyć wodą. Zajęło mi to około 20 rzutów. Następnie włóż mięso mielone do lodówki na 30 do 50 minut, aby ostygło.
Krok 6:
Po schłodzeniu mięso mielone stanie się gęstsze i wygodniejsze w pracy. Wyjmij szaszłyki z wody. Podziel mięso mielone na 6 równych części i uformuj Kebab lulia. Aby to zrobić, weź szaszłyki i owiń wokół nich mięso mielone, delikatnie naciskając dłonią.
Krok 7:
Wlej wino i wodę do żaroodpornej formy. Połóż na nim Kebab, aby między nimi była niewielka odległość. Piec na środkowej półce rozgrzanego do 200 stopni piekarnika przez około 15 minut. Następnie odwróć szaszłyki na drugą stronę i pozostaw na kolejne 15 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
podawaj kebab na gorąco z sałatką warzywną, chlebem, tortillami, gotowanymi ziemniakami i różnymi sosami.
w trakcie gotowania kilka kebabów nie mogło się oprzeć szaszłykom, a mięso mielone trochę zwisa. Aby nie dopuścić do moich błędów i aby kebab nie rozpadał się na szaszłykach, lepiej samemu zrobić mięso mielone i zostawić niezbyt grubą warstwę na szaszłykach - lub weź dłuższe szaszłyki lub zrób większą ilość kebabu.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g