skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri z twarogiem? Przygotuj wymagane produkty zgodnie z listą. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, białą.
Krok 2:
W osobnej misce połącz drożdże z cukrem, zalej ciepłą wodą, wymieszaj. Pozostaw na 15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka drożdżowa.
Krok 3:
Roztop masło na małym ogniu, pozwól mu trochę ostygnąć. Możesz go stopić w kuchence mikrofalowej.
Krok 4:
Połącz osobno olej roślinny i ciepłe masło, aktywowane drożdże, sól, wymieszaj.
Krok 5:
Wlej większość przesianej mąki do płynnej mieszanki olejowej, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto rękami. Możliwe, że mąka będzie potrzebować mniej, więc nie należy wylewać całej mąki na raz, aby ciasto nie było zbyt gęste. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Ciasto powinno być miękkie, giętkie, lekko przylegające do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 7:
Zajmij się przygotowaniem nadzienia. Przygotuj jedzenie.
Krok 8:
Umyj świeże zioła, osusz, drobno posiekaj.
Krok 9:
Połącz twaróg z surowym jajkiem, posiekanym koperkiem, solą i dobrze wymieszaj.
Krok 10:
W ciągu 1 godziny i 10 minut ciasto dobrze wyrosło. Jeśli ciasto nie rośnie przez długi czas, wymień drożdże - oznacza to, że mogą być niskiej jakości.
Krok 11:
Zmiażdż ciasto, połóż na posypanym mąką stole, podziel na 5 części.
Krok 12:
Rozwałkuj każdą część na okrągłą tortillę o grubości 0,5 cm.
Krok 13:
Połóż jedną piątą nadzienia na środku tortilli.
Krok 14:
Podnieś krawędzie ciasta, zbierz je w torbie, dobrze ściśnij.
Krok 15:
Delikatnie rozwałkuj tortillę, aby ciasto się nie rozerwało.
Krok 16:
Połącz żółtko z wodą i olejem roślinnym, wymieszaj.
Krok 17:
Uformowane chaczapuri połóż na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem roślinnym, posmaruj powstałą mieszanką żółtka. Upiekłam jednocześnie na dwóch blachach do pieczenia.
Krok 18:
Piecz chaczapuri w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut na złoty kolor. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Pozwól im trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!
" Hacha "oznacza twaróg (czyli ser), a "Puri" oznacza chleb. Oznacza to, że chaczapuri to chleb z twarogiem lub serem.
twaróg do nadzienia nie musi być suchy, nie beztłuszczowy, wtedy nadzienie będzie delikatne i smaczne.
możesz dodać dowolną zieleń lub możesz się bez niej obejść. Ale moim zdaniem warzywa nadają nadzieniu bardziej wyraźny i pikantny smak.
kiedyś robiłam chaczapuri na kefirze, smażąc na suchej patelni. Ten przepis bardziej mi się podobał. Wypieki są bardziej obszerne, a ciasto jest zaskakująco miękkie i delikatne nawet po schłodzeniu. Oczywiście koszty czasu są tutaj większe.
te obfite tortille można podawać samodzielnie, na przykład na śniadanie. Lub jako zamiennik chleba do pierwszych i drugich gorących potraw.
chaczapuri lepiej jeść na ciepło, więc są smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g