chaczapuri z twarogiem w piekarniku

szalenie smaczne i proste, na śniadanie dla całej rodziny! Chaczapuri z twarogiem lepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby później szybko podać je do stołu, podgrzewając je w piekarniku, na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Smaczniejsze są właśnie gorące! Ale nawet w schłodzonej formie dobrze jest zabrać je w drogę na przekąskę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 48 % 21 g
239 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri z twarogiem? Przygotuj wymagane produkty zgodnie z listą. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości, białą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce połącz drożdże z cukrem, zalej ciepłą wodą, wymieszaj. Pozostaw na 15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka drożdżowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło na małym ogniu, pozwól mu trochę ostygnąć. Możesz go stopić w kuchence mikrofalowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz osobno olej roślinny i ciepłe masło, aktywowane drożdże, sól, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej większość przesianej mąki do płynnej mieszanki olejowej, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto rękami. Możliwe, że mąka będzie potrzebować mniej, więc nie należy wylewać całej mąki na raz, aby ciasto nie było zbyt gęste. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie, lekko przylegające do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zajmij się przygotowaniem nadzienia. Przygotuj jedzenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj świeże zioła, osusz, drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz twaróg z surowym jajkiem, posiekanym koperkiem, solą i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W ciągu 1 godziny i 10 minut ciasto dobrze wyrosło. Jeśli ciasto nie rośnie przez długi czas, wymień drożdże - oznacza to, że mogą być niskiej jakości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiażdż ciasto, połóż na posypanym mąką stole, podziel na 5 części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdą część na okrągłą tortillę o grubości 0,5 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż jedną piątą nadzienia na środku tortilli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podnieś krawędzie ciasta, zbierz je w torbie, dobrze ściśnij.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Delikatnie rozwałkuj tortillę, aby ciasto się nie rozerwało.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połącz żółtko z wodą i olejem roślinnym, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Uformowane chaczapuri połóż na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem roślinnym, posmaruj powstałą mieszanką żółtka. Upiekłam jednocześnie na dwóch blachach do pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piecz chaczapuri w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut na złoty kolor. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Pozwól im trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!

" Hacha "oznacza twaróg (czyli ser), a "Puri" oznacza chleb. Oznacza to, że chaczapuri to chleb z twarogiem lub serem.
twaróg do nadzienia nie musi być suchy, nie beztłuszczowy, wtedy nadzienie będzie delikatne i smaczne.
możesz dodać dowolną zieleń lub możesz się bez niej obejść. Ale moim zdaniem warzywa nadają nadzieniu bardziej wyraźny i pikantny smak.
kiedyś robiłam chaczapuri na kefirze, smażąc na suchej patelni. Ten przepis bardziej mi się podobał. Wypieki są bardziej obszerne, a ciasto jest zaskakująco miękkie i delikatne nawet po schłodzeniu. Oczywiście koszty czasu są tutaj większe.
te obfite tortille można podawać samodzielnie, na przykład na śniadanie. Lub jako zamiennik chleba do pierwszych i drugich gorących potraw.
chaczapuri lepiej jeść na ciepło, więc są smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy