skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z kurczakiem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do pieczenia możesz użyć dowolnych części kurczaka zarówno z kośćmi, jak i po prostu fileta z kurczaka. Biorę całego kurczaka i po prostu siekam go na kawałki. Ryż wybierz długoziarnisty na parze. Taki ryż gotuje się wolniej, więc jest mniej prawdopodobne, że zamienisz go w owsiankę. Powinien być kruchy.
Krok 2:
Opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie. następnie całkowicie spuść z niego całą wodę. Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Może być szklany, metalowy lub, jak mój, ceramiczny. Ale powinien być głęboki, ponieważ ryż wzrośnie podczas pieczenia. Rozprowadź umyty ryż na dnie formy.
Krok 3:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy w wodzie i wlej ryż do formy.
Krok 4:
Pokrój kurczaka na kawałki, opłucz w zimnej wodzie i włóż do formy na ryż. Kawałki kurczaka wciśnij trochę w ryż.
Krok 5:
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plasterki i dodać do kurczaka z ryżem. Przełóż czosnek przez prasę bezpośrednio do formy. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmij folię i posmaruj kawałki kurczaka olejem roślinnym, aby się zrumieniły. Pozostaw w piekarniku bez folii na kolejne 20-30 minut. W tym czasie kurczak zrumieni się na zewnątrz.
Krok 6:
Podczas pieczenia ryż powiększy się i stanie się miękki. Wyjmij naczynie z piekarnika,ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g