ryż z kurczakiem w piekarniku

proste i smaczne danie rodzinne na każdy dzień! Ryż z kurczakiem w piekarniku jest bardzo wygodny do gotowania. Jest to zarówno obfite danie mięsne, jak i dodatek. Bardzo nadaje się na pełny lunch lub kolację. I możesz go uzupełnić świeżymi warzywami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 39 % 13 g
182 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z kurczakiem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do pieczenia możesz użyć dowolnych części kurczaka zarówno z kośćmi, jak i po prostu fileta z kurczaka. Biorę całego kurczaka i po prostu siekam go na kawałki. Ryż wybierz długoziarnisty na parze. Taki ryż gotuje się wolniej, więc jest mniej prawdopodobne, że zamienisz go w owsiankę. Powinien być kruchy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie. następnie całkowicie spuść z niego całą wodę. Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Może być szklany, metalowy lub, jak mój, ceramiczny. Ale powinien być głęboki, ponieważ ryż wzrośnie podczas pieczenia. Rozprowadź umyty ryż na dnie formy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj koncentrat pomidorowy w wodzie i wlej ryż do formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój kurczaka na kawałki, opłucz w zimnej wodzie i włóż do formy na ryż. Kawałki kurczaka wciśnij trochę w ryż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plasterki i dodać do kurczaka z ryżem. Przełóż czosnek przez prasę bezpośrednio do formy. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmij folię i posmaruj kawałki kurczaka olejem roślinnym, aby się zrumieniły. Pozostaw w piekarniku bez folii na kolejne 20-30 minut. W tym czasie kurczak zrumieni się na zewnątrz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia ryż powiększy się i stanie się miękki. Wyjmij naczynie z piekarnika,ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy