skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź duże jajko. Mięso mielone lepiej zrobić samemu. Jeśli weźmiesz tylko pierś z kurczaka do fileta mielonego, kotlety okażą się bardziej dietetyczne. Brałam piersi i uda.
Krok 2:
Aby zagnieść mięso mielone, weź dużą głęboką miskę z zaokrąglonym dnem. Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski. Dodaj semolinę.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkość i pozostaw na 10-15 minut, aby kasza manna wchłonęła płyn i zmiękła.
Krok 4:
Obierz cebulę i czosnek, opłucz, posiekaj nożem i dodaj do mięsa mielonego. Im mniejsze cięcie, tym szybciej się ugotują, a kotlety będą wyglądać schludniej. Dodaj sól i przyprawy. Z przypraw dodałem tylko czarny mielony pieprz.
Krok 5:
Dokładnie zagnieść mięso mielone na kotlety. Jeśli mięso mielone jest zbyt suche i trudne do ugniatania, dodaj trochę przegotowanej zimnej wody i kontynuuj ugniatanie. Powinien być miękki i delikatny, ale nie wodnisty.
Krok 6:
Aby farsz nie przykleił się do rąk, zwilż ręce ciepłą wodą lub olejem roślinnym i uformuj podłużne lub okrągłe placki. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż placki w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut w trybie góra-dół.
dokładny czas zależy od możliwości twojego piekarnika. Gdy kotlety się zrumienią, wyjmij je z piekarnika i wyjmij z blachy do pieczenia, aby nie wyschły.
kotlety są bardzo delikatne i soczyste. Podawaj je na gorąco z puree ziemniaczanym lub innym dodatkiem. Podczas serwowania możesz ozdobić kotlety ziołami, uzupełnić dowolnym sosem odpowiednim dla drobiu.
z podanej liczby produktów dostałem 20 kotletów. 12 z nich upiekłam od razu, a kolejne 8 zamroziłam.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g