soczyste kotlety z mielonego kurczaka w piekarniku

domowe, delikatne, pyszne, bez smażenia! Soczyste kotlety z mielonego kurczaka w piekarniku nie są trudne do wykonania. Nie będziesz musiał długo stać przy kuchence, jakbyś zdecydował się usmażyć je na patelni. Ponadto okazuje się, że są bardziej przydatne, dietetyczne.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 14 % 4 g
165 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź duże jajko. Mięso mielone lepiej zrobić samemu. Jeśli weźmiesz tylko pierś z kurczaka do fileta mielonego, kotlety okażą się bardziej dietetyczne. Brałam piersi i uda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zagnieść mięso mielone, weź dużą głęboką miskę z zaokrąglonym dnem. Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski. Dodaj semolinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkość i pozostaw na 10-15 minut, aby kasza manna wchłonęła płyn i zmiękła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i czosnek, opłucz, posiekaj nożem i dodaj do mięsa mielonego. Im mniejsze cięcie, tym szybciej się ugotują, a kotlety będą wyglądać schludniej. Dodaj sól i przyprawy. Z przypraw dodałem tylko czarny mielony pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie zagnieść mięso mielone na kotlety. Jeśli mięso mielone jest zbyt suche i trudne do ugniatania, dodaj trochę przegotowanej zimnej wody i kontynuuj ugniatanie. Powinien być miękki i delikatny, ale nie wodnisty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby farsz nie przykleił się do rąk, zwilż ręce ciepłą wodą lub olejem roślinnym i uformuj podłużne lub okrągłe placki. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż placki w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut w trybie góra-dół.

dokładny czas zależy od możliwości twojego piekarnika. Gdy kotlety się zrumienią, wyjmij je z piekarnika i wyjmij z blachy do pieczenia, aby nie wyschły.

kotlety są bardzo delikatne i soczyste. Podawaj je na gorąco z puree ziemniaczanym lub innym dodatkiem. Podczas serwowania możesz ozdobić kotlety ziołami, uzupełnić dowolnym sosem odpowiednim dla drobiu.

z podanej liczby produktów dostałem 20 kotletów. 12 z nich upiekłam od razu, a kolejne 8 zamroziłam.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy