skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tak więc, aby zrobić klasyczny biszkopt, weź jajka (Duże), cukier, mąkę i cukier waniliowy.
Krok 2:
Bardzo ostrożnie, starając się, aby żółtko nie dostało się do białek, oddziel jajka. Odkładamy białka na bok, a do żółtek dodajemy połowę całego cukru (około 75 g, jeśli dodamy trochę więcej lub mniej, to w porządku) i cały cukier waniliowy.
Krok 3:
Mikserem z maksymalną prędkością ubij żółtka przez 5-7 minut, aż uzyskasz bardzo gęstą i jasną masę.
Krok 4:
Dokładnie umyj trzepaczki miksera i wytrzyj do sucha i zacznij ubijać białka. Najpierw ubij je samodzielnie, aż osiągną miękkie szczyty. Zaczynamy ubijać białka przy minimalnej prędkości miksera, a gdy białka zaczną zwiększać objętość, zwiększamy prędkość.
Krok 5:
Nie przestając ubijać, wlej pozostały cukier granulowany do białek małymi porcjami.
Krok 6:
I ubij je na twarde szczyty. Gotowość białek sprawdzamy bardzo prosto-przechylamy miskę z białkami na bok, a jeśli masa białkowa nie chce uciec, wszystko jest gotowe.
Krok 7:
Teraz odkładamy mikser, nie potrzebujemy go już i bierzemy trzepaczkę lub łopatkę. Tak więc dodaj 1/3 białek do żółtek i delikatnie wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 8:
Następnie dodaj połowę mąki (należy ją przesiać 1-2 razy wcześniej) i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka. W ten sposób na przemian pozostałe białka i mąkę zagniatamy ciasto.
Krok 9:
Ciasto należy bardzo ostrożnie wymieszać, aby nie straciło swojej objętości. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, zamiast naprzemiennie białka i mąkę, możesz najpierw wprowadzić wszystkie białka, a następnie wymieszać całą mąkę, więc będzie to również poprawne, więc wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada.
Krok 10:
Ugniatane ciasto przenosimy do formy do pieczenia o średnicy 20-22 cm (moja forma ma 21 cm). Dno formy należy najpierw przykryć papierem do pieczenia, lepiej nie smarować boków niczym, ponieważ podczas pieczenia biszkopt będzie rósł i przylgnął do boków formy.
Krok 11:
Piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 40 minut. Podczas pieczenia Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 25 minut, ponieważ biszkopt może spaść z różnicy temperatur. A czas pieczenia może się znacznie różnić, ponieważ każdy piekarnik jest inny, więc gotowość należy sprawdzić drewnianym szpikulcem.
Krok 12:
Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Aby to zrobić, można go natychmiast przestawić na ruszt w formie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ale ponieważ taki biszkopt okazuje się bardzo lekki i delikatny, a podczas chłodzenia może lekko opadać pod własnym ciężarem, schładzam go do góry nogami.
Krok 13:
Całkowicie schłodzony biszkopt jest wolny od formy. Aby to zrobić, bierzemy długi i wąski nóż i mijamy go wzdłuż boków.
Krok 14:
Okazuje się, że taki przystojny mężczyzna ma dokładnie 6 cm wysokości i można go łatwo pokroić na 3 ciasta. Ale zanim pokroisz biszkopt na ciasta, lepiej pozwól mu wylegiwać się przez 8-12 godzin, w tym czasie biszkopt trochę się zagęści, a podczas krojenia kruszy się mniej, ale w razie potrzeby ten etap można pominąć, jeśli nie ma czasu.
Krok 15:
Ten biszkopt jest idealny do robienia ciasta lub ciastek, ale poza tym sam w sobie jest pyszny.
Krok 16:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g