skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w całości na soli? Przygotuj niezbędne składniki. Weź świeżego kurczaka, nie zwiotczałego, skóra powinna ściśle przylegać do mięsa.
Krok 2:
Umyj i osusz kurczaka ręcznikami papierowymi. Jeśli kurczak ma resztki piór, usuń je.
Krok 3:
W misce połącz płynny miód i olej roślinny i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Jeśli miód jest kandyzowany, najpierw rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub na parze.
Krok 4:
Dokładnie opłucz cytrynę, osusz. Na całej cytrynie za pomocą noża wykonaj głębokie nacięcia, aby sok z niej lepiej odparował podczas pieczenia kurczaka.
Krok 5:
Włóż całą cytrynę do przygotowanej tuszy. W razie potrzeby, przed dodaniem cytryny, możesz posolić i pieprzyć kurczaka w środku.
Krok 6:
Na blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia wlej sól i spłaszcz.
Krok 7:
Połóż kurczaka na soli tyłem do dołu, aby sok wypływał z niego wolniej, a ptak zachował soczystość. Możesz również związać nogi ptaka nitką kulinarną. Na wierzchu posmaruj kurczaka mieszanką miodu i masła. To miód utworzy chrupiącą złotą skórkę na kurczaku.
Krok 8:
Aby zapobiec przypaleniu końcówek skrzydeł i nóg, możesz owinąć je kawałkami folii. Umieść kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 1,5 godziny, aż pojawi się złoty kolor. Okresowo smaruj ptaka resztkami mieszanki miodu z miski, ponieważ sok, który wypłynie z samego ptaka, zostanie wchłonięty przez sól.
Krok 9:
Aby sprawdzić gotowość ptaka, przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g