skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec brokuły z serem w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Do przygotowania dania nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona kapusta brokułowa. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 2:
Umyj brokuły, osusz ręcznikami papierowymi. Ostrożnie rozłóż go na kwiatostany. Zagotuj wodę w rondlu, sól. Pomiń brokuły i gotuj przez 2-3 minuty po ugotowaniu. Nie musisz rozmrażać mrożonej kapusty, po prostu blanszuj ją trochę dłużej (około 5 minut). Wrzuć do durszlaka. Spłucz zimną wodą, aby brokuły zachowały jasny kolor. Pozwól płynowi spłynąć.
Krok 3:
W osobnym pojemniku wymieszaj śmietanę i jajka. Posolić. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Z dodatkowych przypraw możesz dodać szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej i czarnego mielonego pieprzu do smaku.
Krok 4:
Na grubej tarce zetrzyj pyszny twardy ser, który dobrze się rozpuści w piekarniku. Dodaj do śmietany i mieszanki jajecznej. Wymieszać.
Krok 5:
Każda żaroodporna forma o małym rozmiarze nadaje się do pieczenia. Wziąłem dwie porcje kokilek. Posmaruj spód masłem lub olejem roślinnym. Ułóż różyczki brokułów równą warstwą. Napełnij mieszanką jajeczno-serową. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz naczynie przez około 15-20 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czas i temperatura mogą wymagać zmiany.
Krok 6:
Gdy kapusta jest miękka, a na wierzchu tworzy się rumiana skórka sera, wyjmij formę z piekarnika. Podawaj brokuły z serem od razu, aż ostygną. Przed podaniem możesz posypać posiekanymi ziołami.
pieczona kapusta brokułowa z serem i kremowym nadzieniem jest pyszna, delikatna i pożywna.
może być podawany jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa. Świetna Kolacja!
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.
jeśli chcesz, kapustę można lekko usmażyć na rafinowanym oleju roślinnym (o wysokiej temperaturze dymienia) przed pieczeniem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule:
"śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g