skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną mannę powietrzną bez kefiru w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 15%. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę do ciasta. l cukier waniliowy lub szczypta waniliny.
Krok 2:
W misce połącz śmietanę o temperaturze pokojowej i semolinę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i pozostaw masę na 30 minut, aby płatki puchły. Bardzo ważne jest, aby semolina była odpowiednio spuchnięta. W końcu od tego zależy, jak miękkie i delikatne będzie ciasto.
Krok 3:
W innej misce połącz jajka z cukrem i szczyptą soli. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste, około 2 minut. Powinieneś uzyskać bujną masę z wieloma małymi pęcherzykami powietrza. Zwiewność gotowego wypieku zależy od tego, jak ubijasz jajka.
Krok 4:
Dodaj semolinę spuchniętą w śmietanie do mieszanki jajecznej i ponownie ubij wszystko mikserem. W masie nie powinno pozostać żadnych grudek.
Krok 5:
Wsyp mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie mikserem .
Krok 6:
Wlać gotowe ciasto do wyłożonego pergaminem i wysmarowanego olejem roślinnym naczynia do pieczenia (Ø 18-20 cm). Umieść mannę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40-50 minut.
Krok 7:
Wyjmij gotową mannę z piekarnika i ostudź. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem, a następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g