mannik w piekarniku bez kefiru

niedrogie i łatwe wypieki na każdy dzień! Manna w piekarniku bez kefiru to budżetowe ciasto, które jest popularne przez cały czas. Możesz go ugotować na dowolnej podstawie: wodzie, mleku, kefirze lub, jak w tym przepisie, na śmietanie. Wypieki są bujne, smaczne i miękkie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 45 g
279 kcal
IG: 2 / 27 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną mannę powietrzną bez kefiru w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 15%. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżkę do ciasta. l cukier waniliowy lub szczypta waniliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz śmietanę o temperaturze pokojowej i semolinę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i pozostaw masę na 30 minut, aby płatki puchły. Bardzo ważne jest, aby semolina była odpowiednio spuchnięta. W końcu od tego zależy, jak miękkie i delikatne będzie ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce połącz jajka z cukrem i szczyptą soli. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste, około 2 minut. Powinieneś uzyskać bujną masę z wieloma małymi pęcherzykami powietrza. Zwiewność gotowego wypieku zależy od tego, jak ubijasz jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj semolinę spuchniętą w śmietanie do mieszanki jajecznej i ponownie ubij wszystko mikserem. W masie nie powinno pozostać żadnych grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp mąkę przesianą proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie mikserem .

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać gotowe ciasto do wyłożonego pergaminem i wysmarowanego olejem roślinnym naczynia do pieczenia (Ø 18-20 cm). Umieść mannę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40-50 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotową mannę z piekarnika i ostudź. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem, a następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy