jęczmień w garnku w piekarniku z mięsem

bardzo smaczny, bardzo prosty, obfity lunch dla całej rodziny! Jęczmień w garnku w piekarniku z mięsem można gotować w porcjach lub w jednym dużym naczyniu, tak jak ja.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 60 % 15 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jęczmień z mięsem w doniczkach? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć dowolnego mięsa-wieprzowiny, wołowiny, kurczaka lub indyka. Wybierz mięso bez kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane mięso. Smaż na złoty kolor przez 5 do 7 minut. Dodaj trochę soli i przyprawy do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną cebulę i marchewkę włożyć na patelnię do mięsa i wymieszać. Smaż wszystko razem przez kolejne 5-6 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i trochę wody na patelnię. Rozgrzej wszystko razem przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kilka razy dobrze spłucz jęczmień perłowy w zimnej wodzie. Następnie umieść na suchej patelni i smaż, mieszając, na złoty kolor. Po co smażyć jęczmień? Jest to konieczne, aby po ugotowaniu był kruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do pieczenia można użyć małych garnków lub jednego dużego. Włóż przygotowane smażone mięso do garnka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj smażony jęczmień. Mięso z jęczmieniem perłowym zajmie około połowy garnka. Możesz trochę więcej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę do garnka, aby znajdowała się nieco powyżej poziomu jęczmienia. Ale nie wlewaj całego garnka. Na górze powinno być trochę miejsca. W przeciwnym razie podczas pieczenia może zacząć wyciekać przez krawędź. Dodaj trochę posiekanego czosnku do garnka. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej soli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj garnek pokrywką i włóż do zimnego piekarnika. Dlaczego na zimno? Jeśli ceramiczny garnek zostanie umieszczony na gorąco, może pęknąć z powodu nagłej zmiany temperatury. I tak wszystko będzie się nagrzewać w ten sam sposób i stopniowo. Włącz piekarnik na 200 stopni. Po 20 minutach zmniejsz ogień, do 180 stopni. Pozostaw na kolejną 1 godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Możesz otworzyć garnek i sprawdzić ilość wody i miękkość zbóż.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj na gorąco. Podawanie natychmiast w garnku będzie wyglądać oryginalnie. Co więcej, w doniczkach naczynie pozostaje gorące przez długi czas. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal / 100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy