skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jęczmień z mięsem w doniczkach? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć dowolnego mięsa-wieprzowiny, wołowiny, kurczaka lub indyka. Wybierz mięso bez kości.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekane mięso. Smaż na złoty kolor przez 5 do 7 minut. Dodaj trochę soli i przyprawy do mięsa.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Posiekaną cebulę i marchewkę włożyć na patelnię do mięsa i wymieszać. Smaż wszystko razem przez kolejne 5-6 minut.
Krok 5:
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i trochę wody na patelnię. Rozgrzej wszystko razem przez kilka minut.
Krok 6:
Kilka razy dobrze spłucz jęczmień perłowy w zimnej wodzie. Następnie umieść na suchej patelni i smaż, mieszając, na złoty kolor. Po co smażyć jęczmień? Jest to konieczne, aby po ugotowaniu był kruchy.
Krok 7:
Do pieczenia można użyć małych garnków lub jednego dużego. Włóż przygotowane smażone mięso do garnka.
Krok 8:
Następnie dodaj smażony jęczmień. Mięso z jęczmieniem perłowym zajmie około połowy garnka. Możesz trochę więcej.
Krok 9:
Wlej wodę do garnka, aby znajdowała się nieco powyżej poziomu jęczmienia. Ale nie wlewaj całego garnka. Na górze powinno być trochę miejsca. W przeciwnym razie podczas pieczenia może zacząć wyciekać przez krawędź. Dodaj trochę posiekanego czosnku do garnka. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej soli.
Krok 10:
Przykryj garnek pokrywką i włóż do zimnego piekarnika. Dlaczego na zimno? Jeśli ceramiczny garnek zostanie umieszczony na gorąco, może pęknąć z powodu nagłej zmiany temperatury. I tak wszystko będzie się nagrzewać w ten sam sposób i stopniowo. Włącz piekarnik na 200 stopni. Po 20 minutach zmniejsz ogień, do 180 stopni. Pozostaw na kolejną 1 godzinę.
Krok 11:
Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Możesz otworzyć garnek i sprawdzić ilość wody i miękkość zbóż.
Krok 12:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj na gorąco. Podawanie natychmiast w garnku będzie wyglądać oryginalnie. Co więcej, w doniczkach naczynie pozostaje gorące przez długi czas. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal / 100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g