skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić spaghetti z kurczakiem? Przygotuj wskazane produkty zgodnie z listą. Spaghetti to około połowa standardowego opakowania. Jeśli rodzina jest duża, podwoj ilość składników. Biorę śmietanę 20 %, możesz wziąć 10%, ale dodaj 0,5 łyżeczki w kroku 5. mąka. Suche przyprawy biorę & quot; zioła prowansalskie & quot;. Ser - & quot; parmezan & quot;, możesz wziąć dowolny twardy inny ser. Filet z kurczaka jest świeży, jeśli używasz mrożonego, należy go najpierw rozmrozić.
Krok 2:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą zimną wodą, odetnij resztki kości i skórę. Pokrój filety w małe kostki. Lekko zwiń kawałki kurczaka w mieszankę ziół. Sól, w razie potrzeby dodaj zmielony czarny pieprz. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim kawałki kurczaka przez 10 minut, ciągle je mieszając.
Krok 3:
Podpal rondel z wystarczającą ilością wody, zagotuj, wlej łyżkę oleju roślinnego, lekko dodaj i zanurz spaghetti we wrzącej wodzie. Natychmiast wymieszaj, następnym razem mieszaj po ugotowaniu, a następnie mieszaj więcej podczas gotowania. Włóż gotowy makaron do durszlaka, aby szkło było płynne i włóż z powrotem do rondla, aby nie ostygły.
Krok 4:
Połóż gotowy filet z kurczaka na osobnym talerzu. A na patelni, na której smażono mięso, dodaj obrany czosnek. Dodaję cały czosnek, ponieważ nie planuję, aby pozostał w sosie. Jeśli chcesz, aby kawałki czosnku były obecne w sosie, należy go przepuścić przez prasę i nie usuwać w przyszłości. Smaż czosnek na oleju przez kilka minut, aż zacznie pachnieć, a następnie usuń kawałki czosnku.
Krok 5:
Dodaj śmietanę na patelnię, wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne pięć minut. Dodaj masło i mieszając, poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 6:
Zetrzyj ser i dodaj do śmietany, ciągle mieszając, aby ser był równomiernie rozłożony na sosie, a nie stał się grudką. Gotuj, mieszając, przez minutę lub dwie, wyłącz ogrzewanie, przykryj i odstaw.
Krok 7:
Gotowe gorące spaghetti ułożyć na talerzu, polać sosem i równomiernie ułożyć smażone kawałki kurczaka. Podawaj danie na gorąco. Kieliszek białego wina jest idealny na taką włoską kolację.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g