Zupa Harcho Classic z ryżem

Przygotuj słynne pierwsze danie łatwe i proste! Ten przepis daje klasyczną zupę kharcho z wołowiną i ryżem-pyszną, bogatą, obfitą gruzińską zupę. Jego gęstość można zmienić, dodając wodę. Można go również gotować z różnymi rodzajami mięsa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 43 % 3 g
32 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę kharcho? Odmierz wymagane składniki. Mam mięso na kości, ale możesz wziąć polędwicę. Mój ryż jest biały, okrągły. Zestaw przypraw jest bardzo ważny dla tego dania-weź je wszystkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść nadmiar mięsa, umyj pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wilgoci. Jeśli to konieczne, odetnij mięso z kości, tak jak ja.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś mięso wraz z kością na patelnię (mam Szybkowar). Dodaj całą obraną cebulę, łodygę selera, ziele angielskie i sól. Wlej wodę i zagotuj na kuchence, od czasu do czasu usuwając pianę. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny (kto ma Szybkowar - gotuj przez 50 minut).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź gotowy bulion, aby był czysty, bez zanieczyszczeń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na oleju roślinnym smaż gotowane mięso przez 5 minut, następnie wlej 3 łyżki bulionu na patelnię, przykryj naczynie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomidory zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę. Pokrój miąższ pomidora w kostkę i dodaj do mięsa. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do garnka z bulionem dodaj pieczone mięso z warzywami. Umieść garnek na kuchence i zagotuj jego zawartość. Gotuj przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze spłucz ryż, spuść nadmiar wody. Przenieś ryż do bulionu. Gotuj zupę przez 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przyprawy i czosnek do zupy. Gotuj przez kolejne 3 minuty i zdejmij z ognia. Pozostaw zupę pod przykryciem na około 10 minut. Gdy zupa jest zaparzona, umyj i posiekaj warzywa (koperek, pietruszka, kolendra). Dodaj świeże zioła do garnka lub lepiej ułóż je na talerzach tuż przed podaniem. To doda odrobiny świeżości. Smacznego!

zamiast łodyg selera możesz wziąć korzeń selera lub pietruszki.
zamiast świeżych pomidorów możesz wziąć pomidory w puszkach we własnym soku.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

Wierzcie lub nie, ale do dziś nigdy nie robiłam Kharcho. Jakich tylko zup nie gotowałem, ale ręce do tego nie dotarły. Tak, i zjadłem go przez całe życie dwa razy z siły. Cóż, nigdy nie jest za późno, aby nadrobić zaległości. Zupa mi się podobała. Smak zupy jest wspaniały - z wyraźnym zapachem dojrzałych pomidorów i pieczonego mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy