skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę z otrzewnej wieprzowej w piekarniku? Przygotuj potrzebne produkty. W razie potrzeby rozmrozić mięso. Możesz użyć własnego zestawu przypraw, jeśli chcesz. Odpowiednie są wszelkie gotowe suche mieszanki przypraw do mięsa w piekarniku. Czosnek w proszku można zastąpić ząbkami czosnku. Biały pieprz można również zastąpić czerwonym lub czarnym mielonym. Lub użyj mieszanki papryki.
Krok 2:
Oczyść otrzewną wieprzową z nadmiaru. Odciąłem z niej skórę, wyciąłem kości. Dokładnie umyj mięso i osusz je ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Moja otrzewna wieprzowa wygląda tak po oczyszczeniu. Oznacza to, że jest tak cienki, że łatwo go zwinąć w rolkę.
Krok 4:
Jeśli masz świeży czosnek, obierz go i posiekaj w dowolny sposób. W osobnej misce połącz przygotowaną musztardę, sól, gałkę muszkatołową, biały pieprz, czosnek w proszku (lub mielony czosnek) i sos sojowy. To marynata. Wykonaj nacięcia na mięsie. I dobrze posmaruj wieprzowinę gotowaną marynatą.
Krok 5:
Odwróć mięso na drugą stronę i posmaruj je marynatą z tej strony. Na tym etapie możesz dodać świeże posiekane warzywa, robiąc z nich nadzienie do bułki. Gotowałem bez zieleni.
Krok 6:
Zwiń wieprzowinę w ciasną bułkę.
Krok 7:
Zawiąż rolkę sznurkiem, jak pokazano na zdjęciu. Pomoże to rolce nie rozpaść się podczas procesu pieczenia i zachować pożądany kształt.
Krok 8:
Zawiń rolkę w folię. W tej formie pozwól mu leżeć przez około pół godziny. Następnie przenieś owiniętą folią rolkę do naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia. I włóż do piekarnika nagrzanego do 200C do pieczenia przez około 2 godziny. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wpływa na to również waga mięsa. Mój waży 2 kilo.
Krok 9:
10 minut przed końcem pieczenia otwórz folię i kontynuuj pieczenie mięsa. Możesz trzymać go w piekarniku trochę dłużej, aż bułka się zrumieni. Sprawdź gotowość mięsa w ten sposób: przebij go ostrym nożem w środku. Jeśli sok wyjdzie lekki, to gotowe! Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g