Rolada z otrzewnej wieprzowej w piekarniku

nieporównywalnie smaczne, apetyczne, soczyste, ze zwykłych produktów! Rolada z otrzewnej wieprzowej w piekarniku świetnie wygląda na świątecznym stole. Można go podawać na ciepło lub na zimno, krojąc na porcje. Delikatne mięso nasączone aromatycznymi przyprawami wypełni cały dom pysznymi zapachami!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 15 g
tłuszcze 55 % 21 g
węglowodany 5 % 2 g
256 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę z otrzewnej wieprzowej w piekarniku? Przygotuj potrzebne produkty. W razie potrzeby rozmrozić mięso. Możesz użyć własnego zestawu przypraw, jeśli chcesz. Odpowiednie są wszelkie gotowe suche mieszanki przypraw do mięsa w piekarniku. Czosnek w proszku można zastąpić ząbkami czosnku. Biały pieprz można również zastąpić czerwonym lub czarnym mielonym. Lub użyj mieszanki papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść otrzewną wieprzową z nadmiaru. Odciąłem z niej skórę, wyciąłem kości. Dokładnie umyj mięso i osusz je ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moja otrzewna wieprzowa wygląda tak po oczyszczeniu. Oznacza to, że jest tak cienki, że łatwo go zwinąć w rolkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli masz świeży czosnek, obierz go i posiekaj w dowolny sposób. W osobnej misce połącz przygotowaną musztardę, sól, gałkę muszkatołową, biały pieprz, czosnek w proszku (lub mielony czosnek) i sos sojowy. To marynata. Wykonaj nacięcia na mięsie. I dobrze posmaruj wieprzowinę gotowaną marynatą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć mięso na drugą stronę i posmaruj je marynatą z tej strony. Na tym etapie możesz dodać świeże posiekane warzywa, robiąc z nich nadzienie do bułki. Gotowałem bez zieleni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń wieprzowinę w ciasną bułkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiąż rolkę sznurkiem, jak pokazano na zdjęciu. Pomoże to rolce nie rozpaść się podczas procesu pieczenia i zachować pożądany kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń rolkę w folię. W tej formie pozwól mu leżeć przez około pół godziny. Następnie przenieś owiniętą folią rolkę do naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia. I włóż do piekarnika nagrzanego do 200C do pieczenia przez około 2 godziny. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wpływa na to również waga mięsa. Mój waży 2 kilo.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    10 minut przed końcem pieczenia otwórz folię i kontynuuj pieczenie mięsa. Możesz trzymać go w piekarniku trochę dłużej, aż bułka się zrumieni. Sprawdź gotowość mięsa w ten sposób: przebij go ostrym nożem w środku. Jeśli sok wyjdzie lekki, to gotowe! Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy