pieczony bakłażan w piekarniku

przepyszne, pikantne, pyszne, na obiad! Pieczony bakłażan w piekarniku to przepis na danie warzywne, które można podawać samodzielnie lub jako dodatek. Po upieczeniu polane są pikantnym, pikantnym i aromatycznym dressingiem. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bakłażana w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Głównym składnikiem dania jest bakłażan. Najlepiej nadają się warzywa gruntowe i oczywiście priorytetem jest zbieranie ich w sezonie bakłażana. Wybierz dojrzałe owoce o małych rozmiarach. Z ziół wziąłem pietruszkę, ale można ją zastąpić innymi świeżymi ziołami: kolendrą, koperkiem, bazylią i innymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj bakłażany, osusz, pokrój wzdłuż na pół, usuwając zielony ogon.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrym nożem wykonuj płytkie nacięcia na krzyż, nie przebijając skóry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp bakłażana solą i pozostaw na 10-15 minut. W ten sposób usuniesz z owoców gorycz, która jest zwykle nieodłączną cechą tego warzywa. Następnie po prostu osusz miazgę papierową serwetką, aby usunąć nagromadzoną wilgoć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj trochę bakłażana olejem roślinnym. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść bakłażany w żaroodpornym naczyniu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bakłażana, ale miąższ powinien stać się miękki, a wierzch niebieskiego brązowieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia bakłażana przygotuj sos. Do tego potrzebujemy soku z cytryny. Możesz wziąć gotową produkcję fabryczną. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw go sparz — w ten sposób cytryna da więcej soku. Polecam również użycie małego sita, aby kości nie dostały się do opatrunku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do soku z cytryny dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem goździk przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj umyte i dobrze wysuszone warzywa. Dodaj go do sosu, pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj żółtą część cytryny na drobnej tarce i dodaj również do dressingu. Sól do smaku i wszystko wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczone bakłażany ułożyć na półmisku do podania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Polej aromatycznym dressingiem na wierzch i podawaj natychmiast. Lub poczekaj, aż całkowicie ostygnie i podawaj na zimno.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    To zarówno przystawka, przystawka, jak i samodzielne danie. Smacznego!

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy