skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bakłażana w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Głównym składnikiem dania jest bakłażan. Najlepiej nadają się warzywa gruntowe i oczywiście priorytetem jest zbieranie ich w sezonie bakłażana. Wybierz dojrzałe owoce o małych rozmiarach. Z ziół wziąłem pietruszkę, ale można ją zastąpić innymi świeżymi ziołami: kolendrą, koperkiem, bazylią i innymi.
Krok 2:
Dobrze umyj bakłażany, osusz, pokrój wzdłuż na pół, usuwając zielony ogon.
Krok 3:
Ostrym nożem wykonuj płytkie nacięcia na krzyż, nie przebijając skóry.
Krok 4:
Posyp bakłażana solą i pozostaw na 10-15 minut. W ten sposób usuniesz z owoców gorycz, która jest zwykle nieodłączną cechą tego warzywa. Następnie po prostu osusz miazgę papierową serwetką, aby usunąć nagromadzoną wilgoć.
Krok 5:
Posmaruj trochę bakłażana olejem roślinnym. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania.
Krok 6:
Umieść bakłażany w żaroodpornym naczyniu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bakłażana, ale miąższ powinien stać się miękki, a wierzch niebieskiego brązowieje.
Krok 7:
Podczas pieczenia bakłażana przygotuj sos. Do tego potrzebujemy soku z cytryny. Możesz wziąć gotową produkcję fabryczną. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw go sparz — w ten sposób cytryna da więcej soku. Polecam również użycie małego sita, aby kości nie dostały się do opatrunku.
Krok 8:
Do soku z cytryny dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem goździk przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub posiekać nożem.
Krok 9:
Posiekaj umyte i dobrze wysuszone warzywa. Dodaj go do sosu, pieprz.
Krok 10:
Zetrzyj żółtą część cytryny na drobnej tarce i dodaj również do dressingu. Sól do smaku i wszystko wymieszaj.
Krok 11:
Pieczone bakłażany ułożyć na półmisku do podania.
Krok 12:
Polej aromatycznym dressingiem na wierzch i podawaj natychmiast. Lub poczekaj, aż całkowicie ostygnie i podawaj na zimno.
Krok 13:
To zarówno przystawka, przystawka, jak i samodzielne danie. Smacznego!
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g