pierogi z grzybami

bardzo smaczne, z prostych produktów, drugie dla całej rodziny! Pierogi z grzybami są dobre, gdy są zmęczone innymi nadzieniami. Co więcej, można do nich dodać dowolne grzyby: świeże, suszone, marynowane, solone. I uzupełnij je warzywami lub mięsem. Zamroź je na przyszłość, podawaj na szybki obiad!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 60 % 21 g
179 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi z grzybami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Weź jajko C1 lub C0. 1-1, 5 godziny przed gotowaniem wyjmij go z lodówki. Aby ciasto odniosło sukces, zawarte w nim produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Weź dużą cebulę lub 2 małe. Zamiast pieczarek możesz wziąć dowolne grzyby. Pamiętaj tylko, że niektóre z nich muszą być wstępnie ugotowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od zrobienia ciasta. Umyj jajko mydłem przyjaznym dla żywności, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij do osobnego pojemnika. Dodaj sól i ubij widelcem lub trzepaczką. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak ciasta i upraszcza proces ubijania jajka. Dodaj wodę o temperaturze pokojowej i mieszaj, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Przesiej mąkę, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto zostanie nasycone tlenem. Wlej połowę mąki do tej miski. Zrób wgłębienie na środku mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę jajek i wody do zagłębienia w mące i wymieszaj. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj pozostałą mąkę w małych porcjach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być lekko sprężyste, ale delikatne i nie przyklejać się do dłoni. Nie rób ciasta zbyt stromego, aby nie dostać gumowych pierogów. Przykryj ciasto bawełnianym ręcznikiem lub folią spożywczą, aby zapobiec wysychaniu. Pozostaw na 15-20 minut, aby odpocząć. Po tym łatwiej będzie z nim pracować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Dzięki temu szybko się ugotuje, a nadzienie będzie bardziej jednorodne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczarki obrać, opłukać i posiekać tak samo jak cebulę, aby nadzienie było bardziej jednolite.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby usmażyć nadzienie, weź patelnię o średnicy co najmniej 18 cm, aby zmieściło się całe nadzienie. Podgrzej go na średnim ogniu. Umieść masło i na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, rozpuść je. Dodaj posiekaną cebulę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie się złocić. Zajęło mi to około 3 minut. Najpierw usmaż cebulę, ponieważ powinna być lekko usmażona, co nie zadziała z powodu nadmiaru płynu w grzybach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pieczarki do cebuli i smaż, aż wilgoć wyparuje. Jeśli masz mrożone grzyby, będzie więcej wilgoci, odpowiednio czas smażenia wzrośnie. Na koniec lekko posolić i wymieszać, aby sól całkowicie się rozpuściła, a nadzienie równomiernie solone. Całkowicie ostudzić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przejdź do formowania pierogów. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej w warstwie o grubości 0,3-0,5 cm za pomocą formy (szklanki, pierścienia cukierniczego) Wytnij okrągłe półfabrykaty na pierogi o średnicy 4-6 cm. Pamiętaj tylko, że jeśli zrobisz zbyt duże, nadzienia będą wymagały więcej i możesz mieć dodatkowe ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść nadzienie grzybowe na środku kół.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Uformuj pierogi, łącząc krawędzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zrób to samo z pozostałym ciastem i nadzieniem. Aby ugotować pierogi, weź wystarczająco przestronną patelnię, napełnij 2/3 wodą. Lekko posolić i doprowadzić do wrzenia. Zanurz pierogi we wrzącej wodzie, delikatnie (ciasto w domowych pierogach jest dość delikatne i łatwo je rozerwać) łyżką lub łyżką cedzakową podnieś je. Następnie zmniejsz trochę ogień i gotuj przez 3-4 minuty.

aby usunąć nadmiar płynu, wyjmij pierogi z wody do durszlaka i odstaw na kilka minut. Lubię takie pierogi polać roztopionym masłem.

pierogi podawaj na gorąco ze śmietaną na lunch, a nawet kolację. Pamiętaj jednak, że przejadanie się w nocy nie jest zdrowe!

z ciastem według tego przepisu możesz gotować pierogi z różnymi innymi nadzieniami,a także bardzo smaczne pierogi.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy