skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rolkę w folii? Przygotuj wskazane składniki. Gotujemy z piersi kurczaka. Powinien być świeży, wcześniej nie mrożony. Możesz wziąć dowolne przyprawy do smaku, dobrze sprawdzają się również suche zioła - bazylia, tymianek, oregano itp. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Krok 2:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem lub serwetkami. Użyj młotka do gotowania przez folię, aby pokonać każdy kawałek po obu stronach. Niewiele, aby nie naruszyć integralności kawałków.
Krok 3:
Przetrzyj każdy kawałek z obu stron solą i czarnym pieprzem. Rozłóż kawałek folii na stole i nałóż przygotowany filet z kurczaka, aby uzyskać pojedynczą warstwę bez przerw.
Krok 4:
Rozłóż posiekany czosnek równomiernie na całym filecie z kurczaka. Posyp wybranymi przyprawami lub suchymi ziołami.
Krok 5:
Delikatnie zwiń w rolkę. Powinien być gęsty, dobrze utrzymujący swój kształt.
Krok 6:
Zawiń rolkę w dwie warstwy folii (może wyciekać sok), umieść w naczyniu do pieczenia lub blasze do pieczenia. Piecz bułkę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190-200 stopni przez około 40-45 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 7:
Wyjmij gotową bułkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aby nie poparzyć się podczas rozpakowywania. Można go podawać na gorąco lub całkowicie schłodzić w folii, a następnie (tak ostrożnie pokroić) podawać jako zimną przekąskę.
możesz poeksperymentować z roladą z kurczaka. Po pierwsze, możesz ugotować nie jedną dużą bułkę, ale kilka małych, porcjowanych. Każdy owinięty w osobny arkusz folii.
po drugie, do takiej bułki możesz wymyślić ogromną liczbę nadzień - z tartym lub całym serem, ze smażonymi grzybami, z różnymi warzywami lub różnymi warzywami (warzywa muszą być wstępnie ugotowane), mielonym mięsem, boczkiem itp. - i za każdym razem będzie to zupełnie nowe pyszne danie.
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób),
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- Nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g