Rolada z kurczaka w piekarniku w folii

bardzo smaczne, łatwe, tanie, szybkie, z prostych produktów! Rolada z kurczaka pieczona jest w folii w piekarniku z dodatkiem nadzienia. Tutaj jest mielony czosnek z przyprawami. Ale możesz użyć innych produktów: grzybów, warzyw, owoców, sera - istnieje wiele opcji. Świetna przekąska na świąteczny stół!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 88 % 23 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 4 % 1 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rolkę w folii? Przygotuj wskazane składniki. Gotujemy z piersi kurczaka. Powinien być świeży, wcześniej nie mrożony. Możesz wziąć dowolne przyprawy do smaku, dobrze sprawdzają się również suche zioła - bazylia, tymianek, oregano itp. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem lub serwetkami. Użyj młotka do gotowania przez folię, aby pokonać każdy kawałek po obu stronach. Niewiele, aby nie naruszyć integralności kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj każdy kawałek z obu stron solą i czarnym pieprzem. Rozłóż kawałek folii na stole i nałóż przygotowany filet z kurczaka, aby uzyskać pojedynczą warstwę bez przerw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż posiekany czosnek równomiernie na całym filecie z kurczaka. Posyp wybranymi przyprawami lub suchymi ziołami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie zwiń w rolkę. Powinien być gęsty, dobrze utrzymujący swój kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń rolkę w dwie warstwy folii (może wyciekać sok), umieść w naczyniu do pieczenia lub blasze do pieczenia. Piecz bułkę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190-200 stopni przez około 40-45 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotową bułkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aby nie poparzyć się podczas rozpakowywania. Można go podawać na gorąco lub całkowicie schłodzić w folii, a następnie (tak ostrożnie pokroić) podawać jako zimną przekąskę.

możesz poeksperymentować z roladą z kurczaka. Po pierwsze, możesz ugotować nie jedną dużą bułkę, ale kilka małych, porcjowanych. Każdy owinięty w osobny arkusz folii.
po drugie, do takiej bułki możesz wymyślić ogromną liczbę nadzień - z tartym lub całym serem, ze smażonymi grzybami, z różnymi warzywami lub różnymi warzywami (warzywa muszą być wstępnie ugotowane), mielonym mięsem, boczkiem itp. - i za każdym razem będzie to zupełnie nowe pyszne danie.

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii (mięso lub drób), rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- Nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy