ciasto bez jajek w piekarniku

proste i szybkie słodkie ciasto bez jajek na herbatę! To przepis na przypadek "goście na wyciągnięcie ręki" i szybkie wypieki na herbatę. Bez wyrafinowanych składników i trudności w przygotowaniu, nawet dziecko może sobie z tym poradzić. To ciasto nadaje się zarówno na codzienny stół, jak i na wakacje, dobrze wygląda i jest smaczne. Jest odpowiedni dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą włączać jajek do swojej diety, a smak ciasta nie jest gorszy niż pieczenie na jajkach, ani pod względem jakości, ani smaku. Możesz urozmaicić takie ciasta, dodając dowolne sezonowe jagody lub kawałki owoców.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 69 % 40 g
299 kcal
IG: 8 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nie był zimny, w temperaturze pokojowej. W porządku, jeśli nie jest świeże, ciasto wyrośnie jeszcze lepiej. Zacznijmy od suchych składników. Wlej przesianą mąkę do jednej miski, dodaj szczyptę soli, sody i kwasu cytrynowego. Dokładnie wymieszaj. Ponieważ to ciasto jest gotowane bez jajek, ciasto będzie nieco lżejsze niż zwykle z powodu braku żółtka. Dlatego jeśli chcesz, aby ciasto było żółtawe, możesz dodać kurkumę do liczby składników, da przyjemny żółty odcień, ale nie zepsuje smaku ciasta.
wlej ciepły kefir do innej miski, dodaj cukier, wymieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił, dodaj olej roślinny, wymieszaj.
wlej suche składniki do miski z płynnymi składnikami i dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Ciasto powinno być gęste jak śmietana i jednorodna konsystencja. Możesz pozostawić go w misce na około 20 minut, aby składniki się połączyły, nastąpiła reakcja interakcji sody i kwasu, a ciasto zwiększyło objętość. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
nasmaruj formę masłem i posyp mąką dno i boki. Wlej ciasto do formy. Posyp świeże lub mrożone maliny, jeśli chcesz i możesz dodać inne jagody, kawałki owoców, kandyzowane owoce lub orzechy.
pieczemy ciasto przez około 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika, zależy to również od wielkości formy i odpowiednio grubości ciasta. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem lub wykałaczką.
podawaj ciasto z herbatą, kawą lub mlekiem. Jest smaczny zarówno na gorąco, jak i na zimno, nie starzeje się przez długi czas.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy