filet z kurczaka w śmietanie w piekarniku

najsmaczniejszy, rozpływa się w ustach, na obiad dla całej rodziny! Filet z kurczaka pieczony w śmietanie w piekarniku jest delikatny i miękki. Danie jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zimny filet jest podobny do makaronu, świetnie się kroi na kanapki.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 7 % 2 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z kurczaka w śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Biorę gotowy filet z piersi, jeśli masz całego kurczaka, oddziel go od kości. Umyj i osusz mięso, w razie potrzeby usuń cząsteczki tłuszczu, kości, ścięgna. Weź grubszą śmietanę, mam 20%. Do tego przepisu wystarczy minimum przypraw, sól i pieprz są obowiązkowe, nadal możesz wziąć przyprawy do kurczaka, ale nie przeciążaj zbytnio smaku, filet powinien pozostać delikatny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do miski, dodaj sól i przyprawy, czosnek, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz filet z kurczaka w śmietanie, pozostaw do marynowania przez co najmniej pół godziny. Lepiej poświęcić temu kilka godzin, wtedy filet okaże się jeszcze delikatniejszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź żaroodporną patelnię do piekarnika, moja to zwykła patelnia. Włóż do niego kurczaka, napełnij śmietaną, w której marynował.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz filety w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny. Dłużej nie jest konieczne, aby filet był delikatny i miękki. Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj. Możesz polać przystawkę powstałym sosem. Smacznego!

jeśli przestrzegasz właściwego odżywiania, podawaj to danie z warzywami, ale najsmaczniejszym dodatkiem do kurczaka są nadal tłuczone ziemniaki. Aby urozmaicić smak potrawy, podczas pieczenia dodaj grzyby i ser. Aby to zrobić, grzyby należy najpierw usmażyć z cebulą na oleju roślinnym. Następnie dodaj do kurczaka gotowego do pieczenia. Pod koniec gotowania posyp półmisek serem i piecz na złoty kolor. Taki filet, poza tym pieczony w pięknej formie, można podać na świątecznym stole. Jeśli się spieszysz i gotujesz obiad, czas gotowania można skrócić. Aby to zrobić, pokrój filety na duże lub małe kawałki, jak chcesz. Następnie lekko usmaż pokrojonego kurczaka na patelni w oleju roślinnym, przenieś do formy i napełnij śmietaną. Pozostaje tylko piec piętnaście minut w piekarniku.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy