skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z kurczaka w śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Biorę gotowy filet z piersi, jeśli masz całego kurczaka, oddziel go od kości. Umyj i osusz mięso, w razie potrzeby usuń cząsteczki tłuszczu, kości, ścięgna. Weź grubszą śmietanę, mam 20%. Do tego przepisu wystarczy minimum przypraw, sól i pieprz są obowiązkowe, nadal możesz wziąć przyprawy do kurczaka, ale nie przeciążaj zbytnio smaku, filet powinien pozostać delikatny.
Krok 2:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 3:
Wlej śmietanę do miski, dodaj sól i przyprawy, czosnek, wymieszaj.
Krok 4:
Zanurz filet z kurczaka w śmietanie, pozostaw do marynowania przez co najmniej pół godziny. Lepiej poświęcić temu kilka godzin, wtedy filet okaże się jeszcze delikatniejszy.
Krok 5:
Weź żaroodporną patelnię do piekarnika, moja to zwykła patelnia. Włóż do niego kurczaka, napełnij śmietaną, w której marynował.
Krok 6:
Piecz filety w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny. Dłużej nie jest konieczne, aby filet był delikatny i miękki. Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj. Możesz polać przystawkę powstałym sosem. Smacznego!
jeśli przestrzegasz właściwego odżywiania, podawaj to danie z warzywami, ale najsmaczniejszym dodatkiem do kurczaka są nadal tłuczone ziemniaki. Aby urozmaicić smak potrawy, podczas pieczenia dodaj grzyby i ser. Aby to zrobić, grzyby należy najpierw usmażyć z cebulą na oleju roślinnym. Następnie dodaj do kurczaka gotowego do pieczenia. Pod koniec gotowania posyp półmisek serem i piecz na złoty kolor. Taki filet, poza tym pieczony w pięknej formie, można podać na świątecznym stole. Jeśli się spieszysz i gotujesz obiad, czas gotowania można skrócić. Aby to zrobić, pokrój filety na duże lub małe kawałki, jak chcesz. Następnie lekko usmaż pokrojonego kurczaka na patelni w oleju roślinnym, przenieś do formy i napełnij śmietaną. Pozostaje tylko piec piętnaście minut w piekarniku.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g