stek z sum w piekarniku

pyszne, soczyste i apetyczne danie na obiad i na wakacje! Stek z sum w piekarniku-przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, z dość małą ilością składników. Tak przygotowana ryba okazuje się soczysta i wcale nie sucha, marynata nadaje jej pikantną nutę.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 17 % 4 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec stek z sum w piekarniku? Pierwszym krokiem jest rozmrożenie steków z sum. Aby to zrobić, przenieś rybę z zamrażarki na dolną półkę lodówki, aby rozmroziła się najdelikatniej. Rozmrożone steki umyć i dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Aby go przygotować, weź przestronną miskę i połącz w niej olej roślinny, sok z cytryny i sos sojowy. Najzdrowsza i najsmaczniejsza opcja okaże się z oliwą z oliwek, ale odpowiednia jest również zwykła roślina. Wybierz sos sojowy z minimalnymi dodatkami w kompozycji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę przyprawy do ryb. I do smaku trochę soli. Pamiętaj jednak, że sos sojowy zawiera sól. Jeśli lubisz lekko solone, możesz w ogóle nie używać soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz steki z sum w marynacie i posmaruj je ze wszystkich stron. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw rybę do marynowania na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przykryj naczynie do pieczenia folią i posmaruj odrobiną oleju roślinnego. Połóż rybę i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Dokładny czas będzie zależeć od możliwości piekarnika i wielkości steków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż pieczone steki na talerzach, lekko dekorując ziołami lub plasterkiem cytryny. Podawaj na gorąco. Do dekoracji możesz upiec kliny ziemniaczane i podawać je z rybą. Smacznego!

po umieszczeniu ryby w naczyniu do pieczenia w pozostałej marynacie można zanurzyć cienkie plasterki ziemniaków, ułożyć ziemniaki wokół ryby i wszystko razem upiec. W tej opcji nie musisz myśleć o dodatkowej przystawce.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Stek z sum - 98   kcal/100g

Podobne przepisy