skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec stek z sum w piekarniku? Pierwszym krokiem jest rozmrożenie steków z sum. Aby to zrobić, przenieś rybę z zamrażarki na dolną półkę lodówki, aby rozmroziła się najdelikatniej. Rozmrożone steki umyć i dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Aby go przygotować, weź przestronną miskę i połącz w niej olej roślinny, sok z cytryny i sos sojowy. Najzdrowsza i najsmaczniejsza opcja okaże się z oliwą z oliwek, ale odpowiednia jest również zwykła roślina. Wybierz sos sojowy z minimalnymi dodatkami w kompozycji.
Krok 3:
Dodaj trochę przyprawy do ryb. I do smaku trochę soli. Pamiętaj jednak, że sos sojowy zawiera sól. Jeśli lubisz lekko solone, możesz w ogóle nie używać soli.
Krok 4:
Zanurz steki z sum w marynacie i posmaruj je ze wszystkich stron. Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw rybę do marynowania na 1 godzinę.
Krok 5:
Następnie przykryj naczynie do pieczenia folią i posmaruj odrobiną oleju roślinnego. Połóż rybę i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Dokładny czas będzie zależeć od możliwości piekarnika i wielkości steków.
Krok 6:
Połóż pieczone steki na talerzach, lekko dekorując ziołami lub plasterkiem cytryny. Podawaj na gorąco. Do dekoracji możesz upiec kliny ziemniaczane i podawać je z rybą. Smacznego!
po umieszczeniu ryby w naczyniu do pieczenia w pozostałej marynacie można zanurzyć cienkie plasterki ziemniaków, ułożyć ziemniaki wokół ryby i wszystko razem upiec. W tej opcji nie musisz myśleć o dodatkowej przystawce.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Stek z sum - 98 kcal/100g