udka z kurczaka w rękawie w piekarniku

piecz nie tylko nogi w rękawie, ale dowolne części kurczaka. Rękaw do pieczenia został zaprojektowany specjalnie po to, aby podczas gotowania potrawy zachowały swój naturalny smak i aromat, były równomiernie upieczone i nie traciły soczystości.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 14 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 14 % 5 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Marynata. Aby przygotować marynatę na podudzia, potrzebujemy: 60 ml oleju roślinnego; 1 łyżka. l ocet balsamiczny; 2 łyżki. l sos sojowy; 1 łyżka. l ziarnista musztarda; 1 łyżeczka. suchy czosnek i ½ łyżeczki. czarny mielony pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz olej roślinny, ocet balsamiczny, sos sojowy, musztardę, suchy czosnek i czarny pieprz. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nogi kurczaka umyć i osuszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiąż rękaw do pieczenia z jednej strony nitką lub dokręć specjalnym klipsem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż udka z kurczaka do torby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej je marynatą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiąż Rękaw po drugiej stronie. Dobrze wstrząśnij rękawem, aby nogi były równomiernie pokryte marynatą. Pozostaw nogi do marynowania przez co najmniej 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś rękaw z nogami na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. W tym procesie worek można wyjąć 2-3 razy i potrząsnąć mięsem, aby sos był bardziej równomiernie rozprowadzony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie Pakiet jest cięty od góry. Wróć nogi do piekarnika na kolejne 15 minut, aż na mięsie pojawi się rumiana skorupa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pachnące i soczyste podudzia z kurczaka w rękawie są gotowei. Smacznego!

jeśli pieczesz miękkie warzywa z kurczakiem-pomidory, bakłażany lub cukinię, dadzą dodatkowy sok i same nabiorą wodnistego smaku. W przypadku suchego, chudego kurczaka taki "dodatek" jest bardzo pożądany, ponieważ pozwoli to mięsu stać się bardziej soczystym.
marynata ma duże znaczenie, ponieważ im jest lepsza, tym smaczniejsze jest mięso. Podudzia nie muszą być marynowane zbyt długo, kurczak szybko wchłania różne smaki.
jeśli możesz użyć świeżego rozmarynu lub tymianku, zdecydowanie musisz to zrobić. Wtedy mięso będzie szczególnie aromatyczne. Również dla specjalnego smaku można użyć suszonych płatków chili lub płynnego dymu, bardzo mało.
kurczak jest bardzo popularny, ponieważ jest szybko gotowany, ma wystarczającą sytość i dobrze wchłania aromaty i smaki. Pieczenie goleni również nie jest trudne, zwłaszcza że można to zrobić natychmiast z przystawką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy