skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak pysznie upiec doradę w piekarniku w całości? Przygotuj rybę. Jeśli jest zamrożony, wyjmij go z zamrażarki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.
Krok 2:
W przepisie użyto świeżo złowionych ryb morskich, więc podałem czas gotowania bez uwzględnienia rozmrażania. Oczyść rybę z łusek, usuń wszystkie wnętrzności i skrzela. Opłucz każdą tuszę pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami kuchennymi lub serwetkami.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. W małej głębokiej filiżance lub talerzu połącz sos sojowy, olej roślinny i przyprawy. Wziąłem kurkumę (nadała doradzie niesamowity złoty odcień), szczypiorek przepuszczony przez prasę, 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli nie masz sosu sojowego, zastąp go zwykłą solą do smaku. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4:
Na każdej rybie wykonaj płytkie nacięcia ostrym, cienkim nożem. Jest to konieczne, aby ryba była lepiej marynowana i równomiernie upieczona w piekarniku. Za pomocą silikonowego pędzla lub rąk pokryj każdą tuszę po obu stronach i wewnątrz. Pozostaw do marynowania na 10-15 minut.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub posyp niewielką ilością oleju roślinnego. Ułóż kilka krążków wcześniej obranej i posiekanej cebuli. Połóż jedną warstwę dorady na wierzchu. Między rybą umieść pomidory koktajlowe. Cebulę i pomidory można wykluczyć z przepisu, bez tych dwóch składników okaże się również bardzo smaczne.
Krok 6:
Wyślij rybę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-30 minut (w zależności od wielkości dorady i możliwości piekarnika). Moja każda tusza była wielkości dłoni, pieczona w 200 stopniach, tryb "góra-dół" przez około 20 minut.
Krok 7:
Podawaj gotową rybę na gorąco z warzywami i świeżymi sałatkami. W razie potrzeby zaoferuj jej wszelkiego rodzaju sosy.
tak przygotowana Dorada jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Dorady - 112 kcal/100g