skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić otwarty placek? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Weź mąkę najwyższej lub pierwszej klasy. Olej roślinny najlepiej stosować bez zapachu.
Krok 2:
Lekko podgrzej mleko. W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i 50 ml mleka, dobrze wymieszaj. Pozostaw drożdże do aktywacji na 10-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka.
Krok 3:
Przesiej mąkę przez drobne sito. Wybierz szeroki pojemnik, aby mąka nie rozlała się na stół. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste i przewiewne, a jego zdolność do wzrostu wzrośnie.
Krok 4:
Aby wyrobić ciasto, weź stabilną, szeroką i głęboką miskę. Dlaczego właśnie taka? Aby ciasto miało wystarczająco dużo miejsca do wyrośnięcia i aby było wygodne do ugniatania. Ubij jajko z pozostałym cukrem i solą.
Krok 5:
Wlej ciepłe mleko (100 ml), wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.
Krok 7:
Wlej olej roślinny, wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj około 3/4 przesianej mąki. Można to zrobić przez sito, tym samym dwukrotnie przesiewając mąkę.
Krok 9:
Wymieszaj ciasto łyżką. Na tym etapie jest bardzo lepki.
Krok 10:
Resztę mąki dodawaj małymi porcjami, za każdym razem mieszając i obserwując konsystencję ciasta. Ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużo mąki, aby ciasto nie było ciasne i gęste. Weź pod uwagę, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Dlatego skup się na konsystencji ciasta.
Krok 11:
Ciasto powinno być miękkie, jednorodne, lekko przyklejone do dłoni. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem, aby zapobiec wietrzeniu. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Czas będzie zależał od temperatury otoczenia i aktywności drożdży.
Krok 12:
Przygotuj nadzienie. Możesz wziąć dowolne mięso mielone. Mam mieszane (wieprzowina i wołowina).
Krok 13:
Umyj wstępnie obraną cebulę, posiekaj na drobnej tarce. Możesz drobno posiekać cebulę.
Krok 14:
Połącz mięso mielone z cebulą, solą, dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj dowolne przyprawy.
Krok 15:
Ciasto pasowało, zwiększyło swoją objętość 2-2, 5 razy. Gotowość testu można określić na podstawie zmarszczek i przebijających się pęcherzyków na powierzchni.
Krok 16:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części, których ilość będzie zależeć od pożądanej wielkości pasztecików.
Krok 17:
Jak rzeźbić otwarte placki? Rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą tortillę.
Krok 18:
Połóż nadzienie mięsne na środku tortilli.
Krok 19:
Podnieś krawędzie ciasta, ściskając je z boków fałdami. Pozostaw środek nadzienia otwarty.
Krok 20:
Ułóż placki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10-15 minut.
Krok 21:
Lekko ubij jajko z mlekiem.
Krok 22:
Posmaruj paszteciki przed pieczeniem mieszanką jajeczno-mleczną, aby nabrały rumieńca podczas gotowania.
Krok 23:
Piecz paszteciki z mięsem w piekarniku nagrzanym do 180C na złoty kolor przez 20-25 minut.
Krok 24:
Gotowe wypieki lekko ostudzić i podawać. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g