Pieczony kurczak w piekarniku z chrupiącą skórką

pachnące, rumiane na zewnątrz i z soczystym nadzieniem w środku! Nie można się oprzeć smażonemu kurczakowi w piekarniku z chrupiącą skórką i nadziewanym jabłkami, suszonymi śliwkami, orzechami! Jest idealny na wakacje i niedzielny obiad z rodziną. Bogaty smak uzupełnia chrupiący mak.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 15 g
tłuszcze 46 % 19 g
węglowodany 17 % 7 g
257 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pysznego pieczonego kurczaka w piekarniku z chrupiącą skórką? Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik. Przyprawy można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz. Wewnątrz i na zewnątrz natrzyj mieszanką papryki, Curry, soli i pieprzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce wymieszaj olej roślinny, miód i sok z cytryny, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotuj nadzienie, którym będziesz nadziewać kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Lepiej jest wziąć suszone śliwki bez pestek, miękkie. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde i przesuszone, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Orzechy włoskie kalcynuj na suchej patelni i posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie umyj Jabłko, osusz. W razie potrzeby możesz obrać, usunąć rdzeń z nasionami i pokroić w drobną kostkę. Jeśli jabłko zacznie szybko ciemnieć, skrop je sokiem z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz jabłka, suszone śliwki, orzechy włoskie, mak i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadziewaj kurczaka nadzieniem jabłkowym i zszyj brzuch nitką lub szpikulcami. Zawiąż nogi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj kurczaka mieszanką miodu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś ptaka do naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia. Jeśli nadal masz nadzienie z farszu, rozłóż je po bokach kurczaka. Umieść kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 1 godzinę i 20 minut, okresowo polewając ptaka uwolnionym sokiem. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości ptaka. Aby zapobiec przypaleniu skrzydeł, owiń je folią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowego ptaka z piekarnika, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy