skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pysznego pieczonego kurczaka w piekarniku z chrupiącą skórką? Każdy zrobi olej roślinny. Mam Słonecznik. Przyprawy można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz. Wewnątrz i na zewnątrz natrzyj mieszanką papryki, Curry, soli i pieprzu.
Krok 3:
W misce wymieszaj olej roślinny, miód i sok z cytryny, aż będą gładkie.
Krok 4:
Teraz przygotuj nadzienie, którym będziesz nadziewać kurczaka.
Krok 5:
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Lepiej jest wziąć suszone śliwki bez pestek, miękkie. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde i przesuszone, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.
Krok 6:
Orzechy włoskie kalcynuj na suchej patelni i posiekaj nożem.
Krok 7:
Dokładnie umyj Jabłko, osusz. W razie potrzeby możesz obrać, usunąć rdzeń z nasionami i pokroić w drobną kostkę. Jeśli jabłko zacznie szybko ciemnieć, skrop je sokiem z cytryny.
Krok 8:
W misce połącz jabłka, suszone śliwki, orzechy włoskie, mak i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Nadziewaj kurczaka nadzieniem jabłkowym i zszyj brzuch nitką lub szpikulcami. Zawiąż nogi.
Krok 10:
Posmaruj kurczaka mieszanką miodu.
Krok 11:
Przenieś ptaka do naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia. Jeśli nadal masz nadzienie z farszu, rozłóż je po bokach kurczaka. Umieść kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 1 godzinę i 20 minut, okresowo polewając ptaka uwolnionym sokiem. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości ptaka. Aby zapobiec przypaleniu skrzydeł, owiń je folią.
Krok 12:
Wyjmij gotowego ptaka z piekarnika, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g