skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić samsę z mielonym chlebem pita w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego lub kurczaka. Mam mieszane mięso mielone. Zamiast jajka możesz wziąć żółtko. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie.
Krok 2:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Do mięsa mielonego dodaj przygotowaną cebulę, sól, czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. W razie potrzeby użyj dowolnych przypraw do smaku.
Krok 4:
Pokrój arkusz pita wzdłuż na paski. Mam pita o szerokości 30 cm i pokroiłem na 3 paski.
Krok 5:
Posmaruj Pasek chleba pita miękkim masłem na wierzchu. Resztę chleba pita należy włożyć do torby, aby nie wyschła. W przeciwnym razie pęknie podczas składania.
Krok 6:
Połóż porcję mielonego mięsa na rogu paska pita.
Krok 7:
Zacznij składać chleb pita w trójkąt.
Krok 8:
Zwiń chleb pita do końca paska, aby utworzyć kopertę.
Krok 9:
Zawiń krawędź paska do wewnątrz, aby koperta się nie rozwinęła.
Krok 10:
W ten sposób zawiń naprzemiennie wszystkie paski chleba pita. Ułóż uformowane koperty na arkuszu wyłożonym pergaminem. Posmaruj samsę ubitym jajkiem lub żółtkiem na wierzchu i posyp sezamem.
Krok 11:
Piecz samsę pita w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 25 minut, aż będzie lekko rumiana. Czas gotowania i temperaturę pieczenia określ indywidualnie, w oparciu o charakterystykę piekarnika.
Krok 12:
Podawaj samsę pita z mięsem mielonym na ciepło. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g