Samsa pita z mielonym mięsem w piekarniku

szybko, łatwo, bez kłopotów! Pyszne i proste! Przygotowanie samsy z chleba pita z mięsem mielonym w piekarniku jest bardzo łatwe i szybkie, ponieważ nie trzeba wyrabiać ciasta. Z soczystym nadzieniem i chrupiącą skórką te leniwe paszteciki świetnie nadają się na obfite śniadanie lub przekąskę. Bez zamieszania, proste i, co najważniejsze, pyszne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 46 % 21 g
węglowodany 35 % 16 g
291 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić samsę z mielonym chlebem pita w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego lub kurczaka. Mam mieszane mięso mielone. Zamiast jajka możesz wziąć żółtko. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mięsa mielonego dodaj przygotowaną cebulę, sól, czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. W razie potrzeby użyj dowolnych przypraw do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój arkusz pita wzdłuż na paski. Mam pita o szerokości 30 cm i pokroiłem na 3 paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj Pasek chleba pita miękkim masłem na wierzchu. Resztę chleba pita należy włożyć do torby, aby nie wyschła. W przeciwnym razie pęknie podczas składania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż porcję mielonego mięsa na rogu paska pita.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij składać chleb pita w trójkąt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń chleb pita do końca paska, aby utworzyć kopertę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń krawędź paska do wewnątrz, aby koperta się nie rozwinęła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W ten sposób zawiń naprzemiennie wszystkie paski chleba pita. Ułóż uformowane koperty na arkuszu wyłożonym pergaminem. Posmaruj samsę ubitym jajkiem lub żółtkiem na wierzchu i posyp sezamem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz samsę pita w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 25 minut, aż będzie lekko rumiana. Czas gotowania i temperaturę pieczenia określ indywidualnie, w oparciu o charakterystykę piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj samsę pita z mięsem mielonym na ciepło. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy