skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować kotlety Jaskółcze Gniazdo w piekarniku, potrzebujemy: mięso mielone( wieprzowina+wołowina lub tylko wieprzowina lub wołowina); papryka; pomidory; ser; śmietana; czosnek; pietruszka; jajko; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Obierz paprykę z nasion i łodyg i pokrój w pierścienie o grubości około 1 cm wskazane jest wybranie papryki o najbardziej równych i prostych ścianach.
Krok 3:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Krok 4:
Ser pokroić w krążki wielkości krążków papryki.
Krok 5:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
Czosnek pomiń serez Press.
Krok 7:
Do mięsa mielonego dodaj czosnek, pietruszkę, sól i pieprz przepuszczone przez prasę. Dokładnie zagnieść mięso mielone.
Krok 8:
Przykryj blachę do pieczenia folią lub pergaminem. Ułóż pierścienie papryki. Pierścienie są mocno nadziewane mięsem mielonym. Z tej ilości mięsa mielonego uzyskuje się około 6 kotletów.
Krok 9:
Posmaruj powierzchnię kotletów kwaśną śmietaną.
Krok 10:
Ułóż plastry pomidora na wierzchu.
Krok 11:
Umieść kotlety w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30 minut. Połóż plastry sera na kotletach.
Krok 12:
Wróć do piekarnika na 10-15 minut, aż na serze pojawi się rumiana skórka. Smacznego!
dzięki składnikowi warzywnemu kotlety są nie tylko soczyste, ale także bardzo satysfakcjonujące.
jeśli masz dość zwykłych kotletów i chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub gości czymś niezwykłym-te kotlety zrobią wrażenie na wszystkich.
ogromnym plusem jest to, że te kotlety nie są smażone na patelni w oleju, ale pieczone w piekarniku bez kropli tłuszczu roślinnego. To sprawia, że kotlety są atrakcyjne dla diety, zwłaszcza jeśli chuda wołowina, indyk lub kurczak są podstawą mielonego mięsa. Mały talerz sera nie wpłynie znacząco na zawartość kalorii.
jasne, wielokolorowe kotlety rozweselą i zamienią zwykły lunch lub kolację w ucztę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g