skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z dyni w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ilość dyni jest wskazana w już obranej formie. Zamiast kwaśnej śmietany możesz wziąć kefir lub jogurt naturalny. Rodzynki z orzechami nie można w ogóle dodawać, ale można użyć innych suszonych owoców.
Krok 2:
Przede wszystkim zalej semolinę kwaśną śmietaną lub innym sfermentowanym produktem mlecznym. Moja śmietana była bardzo gęsta, musiałem dodać trochę kefiru. Pozostaw semolinę do spęcznienia na 20 minut.
Krok 3:
Oczyść dynię. Pokrój go na małe kawałki.
Krok 4:
Włóż je do rondla i napełnij niewielką ilością wody, wystarczy półtorej szklanki.
Krok 5:
Umieść dynię na małym ogniu i gotuj pod przykryciem po gotowaniu przez 20-25 minut. Powinien stać się miękki, sprawdź to nożem. Spuść wodę i pozostaw dynię do ostygnięcia.
Krok 6:
Przygotuj rodzynki. Jak gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi. Osusz orzechy na suchej patelni, a następnie posiekaj.
Krok 7:
Następnie uderz go blenderem, aż stanie się gładkim puree. Wbij jajka do dyni, wlej cukier. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 8:
Ponownie uderz masę blenderem.
Krok 9:
Wlej masę dyniową do spuchniętej semoliny, dodaj proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj.
Krok 10:
Weź naczynie do pieczenia i posmaruj je masłem. Mam prostokątną ceramiczną formę o wymiarach 31*17 cm, wlej ciasto do formy, spłaszcz górę szpatułką.
Krok 11:
Rozgrzej piekarnik do t 180°C. piecz zapiekankę przez 45-60 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 12:
Podawaj zapiekankę na ciepło lub schłodzoną ze śmietaną, dżemem, miodem, jagodami. Smacznego!
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g