skład / składniki
metoda gotowania
1. Przetrzyj mięso ręcznikami papierowymi i oczyść z folii i okruchów kości. Dziczyzna i jagnięcina nigdy nie są myte.
2. Czosnek obrać i pokroić na kawałki wzdłużne. Mięso nadziewać czosnkiem. Sól i pieprz, natrzyj zmielonym suchym tymiankiem, zawiń w folię i pozostaw na 1 godzinę do marynowania.
3. Do sosu drobno posiekaj cebulę. Czosnek (1 ząbek) pokrój w cienkie plasterki. Zetrzyj żurawinę w moździerzu.
4. Przenieś marynowane mięso do piekarnika i gotuj w 180 stopniach przez 1 godzinę i 10 minut.
4. Rozgrzej ghee na patelni i umieść cebulę z czosnkiem na maśle. Warzywa nie powinny się zbytnio smażyć, więc potrzebujesz małego ognia. Dodaj trochę suszonej bazylii.
5. Gdy cebula będzie miękka, dodaj do niej żurawinę i wino, szczyptę soli, łyżkę cukru i odrobinę czerwonej papryki. Mieszaj, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu przez 15 minut.
6. Mięso po 1 godzinie i 10 minutach Rozpakuj i gotuj przez kolejne 30 minut w temperaturze 250-260 stopni(czyli na maksimum, na przykład mam piekarnik do 240).
7. Zmiel sos z patelni w blenderze (lub przepuść przez maszynkę do mięsa, sito i inne urządzenia do puree).
8. Podawaj mięso z sosem. Dobrze nadają się do tego ziemniaki lub grzyby (lub jedno i drugie).
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Kuropatwa - 254 kcal/100g
- Cietrzew - 254 kcal/100g
- Dziczyzna - 200 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g