Tuńczyk w folii w piekarniku steki

Tuńczyk w folii to zdrowy i smaczny, zbilansowany posiłek. Opcja pieczenia tuńczyka w folii jest idealna na domowy posiłek, przekąskę w pracy i przyjęcie gości. Obfity tuńczyk w tej formie zachowuje wszystkie korzyści. Soczysty tuńczyk jest udekorowany gotowanym ryżem lub mieszanką warzyw (surowych lub gotowanych). Do tuńczyka podawane są sosy pomidorowe, czosnkowe, jagodowe itp., zioła, cytrusy. Szlachetny smak tuńczyka podkreślają wina białe, różowe i czerwone. Wszystko zależy od stopnia wysmażenia (im jest mniejszy, tym wybór bardziej skłania się ku bieli lub różowi).
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 32 % 7 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Musisz przygotować tuszę (jeśli nie masz steków). Aby to zrobić, umyj go, wypatrosz, umyj w środku i wysusz w wygodny sposób. Jeśli gotujesz w całości, te działania są wystarczające. A jeśli chcesz pokroić steki, musisz usunąć głowę, ogon, płetwy, przetrzeć tuszę serwetką i pokroić na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posolić je i marynować przed pieczeniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas marynowania ryby zajmiemy się dekoracją – oba rodzaje kapusty podzielimy rękami lub pokroimy w parasole.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie obierz, umyj ziemniaki i posiekaj, aby wyglądały ładnie w naczyniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po pokrojeniu (opcjonalnie) papryki, która stanie się jasnym akcentem, połącz składniki dekoracji, nie zapominając o ząbkach czosnku. Sól, dopraw przyprawami i zalej to piękno 1 łyżką. l olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej na przygotowaną folię i posmaruj szczotką - wtedy ryby i warzywa nie zostaną do niej upieczone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ułożeniu ryb i warzyw na arkuszu folii zawiń hermetycznie torebki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po umieszczeniu ich na blasze do pieczenia wysyłamy je na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po przygotowaniu ostrożnie wyjmij te torby i natychmiast połóż je na talerzu. Dopraw ziołami.

i więcej porad

jeśli ryba pochodzi z zamrażarki, rozmrażaj bez gorącej wody lub kuchenki mikrofalowej. Wtedy pozostanie soczysty i równomiernie rozmrozi.

możesz upiec tuńczyka w folii w powolnej kuchence z całą tuszą (jeśli rozmiar jest mały) lub w postaci fileta.

marynowanie może być proste (jak w tym przepisie lub z dodatkiem wina, imbiru, sosu sojowego itp.)

jeśli chcesz uzyskać smażoną skórkę, zdejmij folię pod koniec gotowania i pozostaw tuńczyka i warzywa w piekarniku na 10 minut. Ale należy to zrobić ostrożnie, aby produkty pozostały nienaruszone.

Zapasy folii podczas układania ryby i dekoracji powinny wystarczyć & amp; ndash; wtedy sok zostanie zachowany, a danie będzie bardziej soczyste.

jeśli ryba lub przystawka są upieczone na folii, łatwo przejdź pod nią szpatułką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal / 100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy