skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na 4 porcje pieczonych ziemniaków obierz i umyj 5 średnich ziemniaków i kilka średnich cebul, wymieszaj łyżeczkę soli i przypraw, a także potrzebujemy 4 łyżek.łyżki oleju roślinnego.
Krok 2:
Obrane ziemniaki kroimy na małe kawałki, jak na zupę.
Krok 3:
Pokrój cebulę w niezbyt cienkie ćwiartki o grubości około 5 mm.
Krok 4:
Umieść pokrojone ziemniaki i cebulę w naczyniu do pieczenia, dodaj mieszankę soli i przypraw.
Krok 5:
Wlej ziemniaki i cebulę olejem roślinnym.
Krok 6:
Teraz dokładnie wymieszaj ziemniaki i cebulę rękami z olejem roślinnym, solą i przyprawami. W międzyczasie włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni.
Krok 7:
Naczynie do pieczenia wypełnione ziemniakami i cebulą wkładamy do gorącego piekarnika na 40 minut.
Krok 8:
Po 40 minutach wyjmij formę z piekarnika i delikatnie wymieszaj ziemniaki i cebulę od dołu do góry łyżką.
Krok 9:
Wróć formę z ziemniakami i cebulą do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.
Krok 10:
Po 20 minutach wyjmujemy formę z piekarnika-pieczone ziemniaki są gotowe.
Krok 11:
Ziemniaki pieczone z cebulą w piekarniku podajemy na obiad, można je postawić na stole bezpośrednio w naczyniu do pieczenia na stojaku.
Krok 12:
Pieczone ziemniaki z cebulą układamy na gorąco na talerzach.
Krok 13:
Aby danie było jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne, podajemy do niego młody czosnek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g