skład / składniki
metoda gotowania
ciało Minoga pokryte jest śluzem, który jest bardzo trudny do usunięcia. Istnieje kilka sposobów na pozbycie się go, ale najłatwiej będzie usunąć z niego skórę, która jest usuwana jako "Pończocha". Dokładnie myjemy pole tej manipulacji Minoga, odcinamy głowy i ogony i ponownie myjemy. Następnie kroimy Minoga na kawałki o długości około pięciu centymetrów, wkładamy je do dużego pojemnika.
posyp Minoga solą, wymieszaj. Następnie wlej mąkę na szeroki płaski talerz. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Każdy kawałek Minoga panierujemy mąką i układamy na blasze do pieczenia. Włącz piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Kiedy jest w pełni rozgrzany, wkładamy do niego blachę do pieczenia na pół godziny.
po upływie czasu minóg wyjmujemy z piekarnika i wkładamy na gorąco do sterylnych słoików. Lepiej, jeśli są małe. Możesz sterylizować słoiki w dowolny dogodny sposób, na przykład trzymać je na ruszcie nad parą do góry nogami przez 10 minut. Lub wysterylizuj w piekarniku.
teraz przygotowujemy marynatę. W tym celu wlej wodę do rondla, do niego - olej roślinny. Dodaj musztardę, kolendrę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki i suszoną marchewkę. Wlać cukier i umieścić wszystko na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia, mieszając. Konieczne jest rozpuszczenie wszystkich kryształów cukru. Gotuj przez minutę, wlej ocet, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
wlać gorącą marynatę Minoga, zamknąć słoiki szczelnie sterylnymi pokrywkami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy tylko słoiki ostygną, wkładamy je do lodówki na jeden dzień.
kiedy minie ten czas, możesz podać rybę do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Minóg - 166 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g