minóg w piekarniku

oryginalna przekąska! Ugotuj i posmakuj, jakie to pyszne! Minóg w piekarniku marynowany po upieczeniu jest niezwykły i bardzo smaczny. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, powinieneś wziąć ten przepis na broń. Gotowanie jest dość proste, a wysiłek, który należy podjąć, zostanie w pełni nagrodzony doskonałym smakiem przekąski. Śluz z Minoga jest trudny do usunięcia, ale tutaj zaproponowano alternatywny sposób - po prostu usuń skórę. Metody gotowania minogów również nie można nazwać banalną-najpierw piecze się je w panierce, a następnie marynuje. Warto gotować!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 23 % 7 g
189 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 15 min

ciało Minoga pokryte jest śluzem, który jest bardzo trudny do usunięcia. Istnieje kilka sposobów na pozbycie się go, ale najłatwiej będzie usunąć z niego skórę, która jest usuwana jako "Pończocha". Dokładnie myjemy pole tej manipulacji Minoga, odcinamy głowy i ogony i ponownie myjemy. Następnie kroimy Minoga na kawałki o długości około pięciu centymetrów, wkładamy je do dużego pojemnika.

posyp Minoga solą, wymieszaj. Następnie wlej mąkę na szeroki płaski talerz. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Każdy kawałek Minoga panierujemy mąką i układamy na blasze do pieczenia. Włącz piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Kiedy jest w pełni rozgrzany, wkładamy do niego blachę do pieczenia na pół godziny.

po upływie czasu minóg wyjmujemy z piekarnika i wkładamy na gorąco do sterylnych słoików. Lepiej, jeśli są małe. Możesz sterylizować słoiki w dowolny dogodny sposób, na przykład trzymać je na ruszcie nad parą do góry nogami przez 10 minut. Lub wysterylizuj w piekarniku.

teraz przygotowujemy marynatę. W tym celu wlej wodę do rondla, do niego - olej roślinny. Dodaj musztardę, kolendrę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździki i suszoną marchewkę. Wlać cukier i umieścić wszystko na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia, mieszając. Konieczne jest rozpuszczenie wszystkich kryształów cukru. Gotuj przez minutę, wlej ocet, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

wlać gorącą marynatę Minoga, zamknąć słoiki szczelnie sterylnymi pokrywkami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy tylko słoiki ostygną, wkładamy je do lodówki na jeden dzień.

kiedy minie ten czas, możesz podać rybę do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Minóg - 166   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy