skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania ryb:
1. Włącz piekarnik na 180 stopni, przygotuj folię do pieczenia: Wytnij na tyle, aby ją podwoić i całkowicie "ukryć" Dorado, składając folię w kopertę.
2. Oczyść rybę z łusek, usuń płetwy, skrzela i wnętrzności.
3. Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na patelni do połowy ugotowanej.
4. Pokrój pomidory w plasterki.
5. Z cytryny odetnij dwa grube półkola i 5 cienkich.
teraz zajmij się marynowaniem ryb i gotowaniem:
1. Wyciśnij sok z jednego półkola cytryny i przetrzyj nim rybę z zewnątrz i zawsze od wewnątrz.
2. Sól i dopraw rybę mieszanką papryki, ziołami prowansalskimi z obu stron i od wewnątrz.
3. Weź blachę do pieczenia z ułożoną na niej folią do pieczenia, zacznij układać poduszkę dla ryb: rozetrzyj trochę oleju roślinnego na folii, ułóż pomidory pojedynczo w kilku rzędach.
4. Połóż rybę na pomidorach, włóż schłodzoną smażoną cebulę do ryby.
5. Połóż trochę pomidorów na wierzchu, lekko polej olejem i dodaj cienkie plasterki cytryny.
6. Owinąć rybę szczelnie folią, aby całkowicie ją zamknąć. Wyślij do piekarnika na 25 minut.
7. Wyjmij gotową rybę z piekarnika, otwórz folię i wyślij do piekarnika na kolejne 5 minut bez niej.
8. Usuń pieczoną cytrynę z gotowej ryby. Podawaj z poduszką warzywną i świeżą cytryną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Dorady - 112 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g