makrela w piekarniku z warzywami

Prosty, szybki i bardzo smaczny przepis na zdrową rybę. Smakowity
DelfiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 16 % 3 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

oczyść makrelę z wnętrzności. Nie trzeba usuwać głowy, usuwamy skrzela . Dokładnie oczyścić z czarnej folii, umyć . Ostrożnie wyjmij grzbiet, z makreli jest to łatwe. Przygotowujemy nadzienie: cebulę smażymy na pół pierścienia. Trzy marchewki na dużym torze dodajemy do cebuli, jeśli są pomidory i paprykę, kroimy w paski, a także do smażenia. Nie miałam świeżych pomidorów i odrobiny koncentratu pomidorowego. Wszystko gotujemy do połowy. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić.

teraz najciekawsza część) w Internecie jest ogromna liczba przepisów na makrele) i każdy ma inny sos do ryb. Zrobiłem to sam na oko i do smaku zmieszałem przyprawy z sosem sojowym, dodałem sok z cytryny i skórkę. Ale patrząc w przyszłość, powiem, że makrela uwielbia pomidory, więc dressing można wykonać na bazie pomidorów.

Nasmarowałem brzuch ryby dressingiem i ostrożnie położyłem pieczeń do wewnątrz. Jeśli pozostanie smażenie, możesz zrobić z niego poduszkę dla ryb. Zawiń rybę w folię i odstaw na 30-40 minut.Następnie w rozgrzanym piekarniku 180 * przez 30 minut. Bardzo delikatna i smaczna ryba

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy