skład / składniki
metoda gotowania
oczyść makrelę z wnętrzności. Nie trzeba usuwać głowy, usuwamy skrzela . Dokładnie oczyścić z czarnej folii, umyć . Ostrożnie wyjmij grzbiet, z makreli jest to łatwe. Przygotowujemy nadzienie: cebulę smażymy na pół pierścienia. Trzy marchewki na dużym torze dodajemy do cebuli, jeśli są pomidory i paprykę, kroimy w paski, a także do smażenia. Nie miałam świeżych pomidorów i odrobiny koncentratu pomidorowego. Wszystko gotujemy do połowy. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić.
teraz najciekawsza część) w Internecie jest ogromna liczba przepisów na makrele) i każdy ma inny sos do ryb. Zrobiłem to sam na oko i do smaku zmieszałem przyprawy z sosem sojowym, dodałem sok z cytryny i skórkę. Ale patrząc w przyszłość, powiem, że makrela uwielbia pomidory, więc dressing można wykonać na bazie pomidorów.
Nasmarowałem brzuch ryby dressingiem i ostrożnie położyłem pieczeń do wewnątrz. Jeśli pozostanie smażenie, możesz zrobić z niego poduszkę dla ryb. Zawiń rybę w folię i odstaw na 30-40 minut.Następnie w rozgrzanym piekarniku 180 * przez 30 minut. Bardzo delikatna i smaczna ryba
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g