skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Ilość składników jest właściwie dość orientacyjna, wszystko zależy od Twojego gustu: cynamonu, cukru, liczby jabłek.
Krok 2:
Na początek jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, dodajemy cynamon do smaku i mieszamy (również w razie potrzeby jabłka można skropić sokiem z cytryny, doda to trochę kwaśności i zapobiegnie brązowieniu jabłek).
Krok 3:
Ciasto filo kroimy w paski (każdy pasek miałem około 20 cm długości i około 8 cm szerokości). Posmaruj każdy pasek roztopionym masłem. Rozłóż łyżkę nadzienia jabłkowego na krawędzi ciasta i posyp cukrem na wierzchu.
Krok 4:
Obracamy krawędzie ciasta do wewnątrz i składamy sam pasek (wokół nadzienia powinniśmy uzyskać 2-3 warstwy ciasta) i w ten sposób tworzymy ciasta.
Krok 5:
Rozłóż je na blasze do pieczenia, posmaruj ubitym jajkiem i posyp cukrem na wierzchu.
Krok 6:
Piec w 190 C na złoty kolor.
Krok 7:
Podajemy do herbaty lub kawy. Smacznego!
Krok 8:
W środku placek wygląda tak. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g