placki z jabłkami z ciasta filo w piekarniku

aromatyczne nadzienie i chrupiąca skórka, co może smakować lepiej? Po przygotowaniu domowego ciasta filo postanowiła przetestować go w biznesie. I prawdę mówiąc, okazało się, że świetnie smakuje (tylko wygląd lekko pompowany). Ciasta okazały się bardzo smaczne, w środku delikatne jabłka z cynamonem, a na zewnątrz chrupiąca skórka. Najpierw ugotowałem tylko 8 sztuk na próbę. (martwiłem się, ale nagle to nie zadziała), ale po wypróbowaniu wyniku ugotowałem natychmiast podwójną lub nawet potrójną porcję:) tylko po to, aby ułatwić sobie zadanie, gotowałem już nie ciasta, ale bułki, coś w rodzaju strudla. Dlatego jeśli nie ma czasu, przygotuj bułki.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 59 % 22 g
226 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Ilość składników jest właściwie dość orientacyjna, wszystko zależy od Twojego gustu: cynamonu, cukru, liczby jabłek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, dodajemy cynamon do smaku i mieszamy (również w razie potrzeby jabłka można skropić sokiem z cytryny, doda to trochę kwaśności i zapobiegnie brązowieniu jabłek).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto filo kroimy w paski (każdy pasek miałem około 20 cm długości i około 8 cm szerokości). Posmaruj każdy pasek roztopionym masłem. Rozłóż łyżkę nadzienia jabłkowego na krawędzi ciasta i posyp cukrem na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obracamy krawędzie ciasta do wewnątrz i składamy sam pasek (wokół nadzienia powinniśmy uzyskać 2-3 warstwy ciasta) i w ten sposób tworzymy ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż je na blasze do pieczenia, posmaruj ubitym jajkiem i posyp cukrem na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w 190 C na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podajemy do herbaty lub kawy. Smacznego!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W środku placek wygląda tak. Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy