udka z kurczaka z sosem pomidorowym i serem w piekarniku

Przygotuj rumianego chrupiącego kurczaka dla swojej rodziny! Kurczak okazuje się pyszny, z apetyczną chrupiącą skórką. Przygotowanie jest bardzo łatwe. Zamiast UD możesz wziąć filet z kurczaka, tylko najważniejsze podczas smażenia nie susz go. Najlepiej podawać takie udka od razu, wtedy zachowa się ich chrupiąca skórka:) Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 22 % 7 g
181 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Zmiel pomidory we własnym soku na puree. Ponieważ na farmie nie było bułki tartej, zamiast tego wysuszono kromki białego chleba i zmielono je na okruchy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na sos. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na oleju roślinnym smażyć cebulę z czosnkiem do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj starte pomidory (przetarłem je dodatkowo przez sito) i zagotuj do gęstego sosu. Na koniec doprawiamy sos solą, cukrem, ziołami (świeżymi lub suszonymi według własnego gustu).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń skórę z ud kurczaka i wytnij kość. Aby uzyskać kość, wykonujemy głębokie nacięcia wzdłuż kości, wsuwamy nóż pod kość i oddzielamy go od mięsa. W razie potrzeby każde udo można pokroić na 2 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zróbmy panierkę. Bierzemy 3 miski, w jednej rozbijamy 2 jajka, lekko potrząsamy widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Do innej miski wsypujemy mąkę, a do trzeciej bułkę tartą (do bułki tartej dodałam trochę startego parmezanu, ale nie jest to konieczne). Kurczaka lekko doprawiamy przyprawami, zwijamy w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na patelni do całkowitego ugotowania, około 4-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości mięsa. Układamy smażonego kurczaka w odpowiedniej formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj każdy kawałek sosem na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I posyp tartym serem (wybierz rodzaj, który dobrze się topi), włóż formę z kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 200 na kilka minut, aby ser się stopił. Podawać z puree ziemniaczanym i warzywami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy