skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Zmiel pomidory we własnym soku na puree. Ponieważ na farmie nie było bułki tartej, zamiast tego wysuszono kromki białego chleba i zmielono je na okruchy.
Krok 2:
Na sos. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Krok 3:
Na oleju roślinnym smażyć cebulę z czosnkiem do miękkości.
Krok 4:
Dodaj starte pomidory (przetarłem je dodatkowo przez sito) i zagotuj do gęstego sosu. Na koniec doprawiamy sos solą, cukrem, ziołami (świeżymi lub suszonymi według własnego gustu).
Krok 5:
Usuń skórę z ud kurczaka i wytnij kość. Aby uzyskać kość, wykonujemy głębokie nacięcia wzdłuż kości, wsuwamy nóż pod kość i oddzielamy go od mięsa. W razie potrzeby każde udo można pokroić na 2 części.
Krok 6:
Zróbmy panierkę. Bierzemy 3 miski, w jednej rozbijamy 2 jajka, lekko potrząsamy widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Do innej miski wsypujemy mąkę, a do trzeciej bułkę tartą (do bułki tartej dodałam trochę startego parmezanu, ale nie jest to konieczne). Kurczaka lekko doprawiamy przyprawami, zwijamy w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
Krok 7:
Smażyć na patelni do całkowitego ugotowania, około 4-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości mięsa. Układamy smażonego kurczaka w odpowiedniej formie.
Krok 8:
Przykryj każdy kawałek sosem na wierzchu.
Krok 9:
I posyp tartym serem (wybierz rodzaj, który dobrze się topi), włóż formę z kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 200 na kilka minut, aby ser się stopił. Podawać z puree ziemniaczanym i warzywami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g