skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić domowy ser z mleka i kefiru, warto przygotować następujące składniki: tłuste mleko, kefir, sól, suszoną paprykę i świeżą pietruszkę.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla lub małego rondla. Na średnim ogniu doprowadzić mleko do stanu przed gotowaniem. Jeśli na powierzchni pojawi się mleczna pianka, warto ją usunąć.
Krok 3:
Powoli wlej kefir do garnka.
Krok 4:
Serwatka powinna się oddzielić,a na powierzchni będą unosić się skrzepy. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 5:
Dodaj sól i dokładnie wymieszaj mieszaninę.
Krok 6:
Przykryj durszlak dwiema warstwami gęstej gazy. Wrzuć mieszaninę do durszlaka i pozwól serwatce spłynąć. Serwatka mleczna nie jest używana w tym przepisie, ale nie powinieneś się jej pozbywać! W końcu na jego podstawie możesz na przykład upiec doskonały maślany chleb.
Krok 7:
Teraz pozostaje tylko podzielić ser na trzy równe części. W jednej części dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, w drugiej paprykę, a trzecia pozostanie z klasycznym smakiem. Wymieszać. Przenieś mieszaninę sera na środek małych kawałków gazy i uformuj je w kulki. Końce gazy można zabezpieczyć za pomocą zacisków kuchennych do opakowań przemysłowych. Pozostaw w lodówce na noc. Przed podaniem uwolnij ser z gazy i udekoruj świeżymi ziołami.
domowy ser DIY z naturalnych składników to wspaniała przekąska dla młodego białego wina.
specjalnie przygotowałem trzy odmiany sera, aby pokazać, że zmienność jego smaków ogranicza się tylko do wyobraźni.
najbardziej podobała mi się opcja z suszoną papryką. Ser okazał się prosty, ale jednocześnie bardzo aromatyczny i smaczny.
ale pietruszkę powinienem był bardziej posiekać. Twarde liście były zbyt wyraźnie odczuwalne w delikatnym serze.
czego nie dodaje się do takiego sera jako wzbogacacza smaku: kolendry, kozieradki i suszonych pomidorów. I ogólnie milczę o przyprawach. Możesz nawet spróbować zrobić taki ser z prawdziwą czekoladą. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji!
życzę twórczego sukcesu i smacznego!
Tak, Podczas przygotowywania sera z mleka i kefiru często dodaje się jajko. Taki przepis
można obejrzeć tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g