domowy ser z mleka i kefiru

atrakcyjna prezentacja, różnorodność smaków. Domowy ser to ogromne pole kreatywności. Możesz wzbogacić jego smak dowolnymi przyprawami lub świeżymi ziołami: koperkiem lub bazylią, świeżym czosnkiem. Dziś przygotowujemy ser z papryką, pietruszką i klasycznym smakiem.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 16-22 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domowy ser z mleka i kefiru, warto przygotować następujące składniki: tłuste mleko, kefir, sól, suszoną paprykę i świeżą pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla lub małego rondla. Na średnim ogniu doprowadzić mleko do stanu przed gotowaniem. Jeśli na powierzchni pojawi się mleczna pianka, warto ją usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powoli wlej kefir do garnka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Serwatka powinna się oddzielić,a na powierzchni będą unosić się skrzepy. Zdejmij patelnię z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i dokładnie wymieszaj mieszaninę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj durszlak dwiema warstwami gęstej gazy. Wrzuć mieszaninę do durszlaka i pozwól serwatce spłynąć. Serwatka mleczna nie jest używana w tym przepisie, ale nie powinieneś się jej pozbywać! W końcu na jego podstawie możesz na przykład upiec doskonały maślany chleb.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz pozostaje tylko podzielić ser na trzy równe części. W jednej części dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, w drugiej paprykę, a trzecia pozostanie z klasycznym smakiem. Wymieszać. Przenieś mieszaninę sera na środek małych kawałków gazy i uformuj je w kulki. Końce gazy można zabezpieczyć za pomocą zacisków kuchennych do opakowań przemysłowych. Pozostaw w lodówce na noc. Przed podaniem uwolnij ser z gazy i udekoruj świeżymi ziołami.

domowy ser DIY z naturalnych składników to wspaniała przekąska dla młodego białego wina.
specjalnie przygotowałem trzy odmiany sera, aby pokazać, że zmienność jego smaków ogranicza się tylko do wyobraźni.
najbardziej podobała mi się opcja z suszoną papryką. Ser okazał się prosty, ale jednocześnie bardzo aromatyczny i smaczny.
ale pietruszkę powinienem był bardziej posiekać. Twarde liście były zbyt wyraźnie odczuwalne w delikatnym serze.
czego nie dodaje się do takiego sera jako wzbogacacza smaku: kolendry, kozieradki i suszonych pomidorów. I ogólnie milczę o przyprawach. Możesz nawet spróbować zrobić taki ser z prawdziwą czekoladą. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji!
życzę twórczego sukcesu i smacznego!
Tak, Podczas przygotowywania sera z mleka i kefiru często dodaje się jajko. Taki przepis można obejrzeć tutaj.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy