skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania tego dżemu agrestowego potrzebne są tylko jagody agrestu i odpowiednie naczynia: rondel z grubym dnem, bawełniany ręcznik, małe słoiki z pokrywką. Słoiki należy najpierw dobrze umyć i wysterylizować. Agrest można wziąć dowolny, w zależności od obecności i smaku: zielony lub czerwony. Dobrze go umyj, oderwij frędzle i kucyki. Nawet zimą możesz ugotować ten przysmak, jeśli dojdzie do zamrożenia agrestu.
Krok 2:
Dżem zostanie przygotowany przez gotowanie, bez cukru i żadnych dodatków. Chociaż można dodać cytrynę lub pomarańczę, doda przyjemnej cytrusowej nuty dżemowi. Rozmrażamy go i gotujemy dżem w ten sam sposób. Wlej wodę do rondla, połóż bawełniany ręcznik na dnie. Szklane słoiki wypełniamy jagodami agrestu o wysokości ramion słoików. Woda w rondlu powinna sięgać po ramiona słoików, aby woda nie wlewała się do słoików z jagodami podczas gotowania
Krok 3:
Włącz ogień, zagotuj wodę, gotuj na dużym ogniu przez około 30 minut. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Jagody pozwolą sokowi i zagotują się.
Krok 4:
Gdy jagody gotują się i osiadają, przenosimy je do jednego słoika, a do innych dodajemy świeżą partię jagód. Wyjmujemy pierwszy słoik z gotowym dżemem z patelni, zwijamy wysterylizowaną pokrywką. Robimy to również z innymi słoikami, gdy dżem jest ugotowany. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby po otwarciu szybko użyć dżemu.
Krok 5:
Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ręcznik i pozostaw na noc do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie przechowuj dżem w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Pyszny, zdrowy dżem bez cukru jest gotowy. Jest przechowywany przez długi czas, ale okazuje się bardzo smaczny i pachnący, co nie pozwoli na stagnację dżemu agrestowego w spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Agrest - 43 kcal/100g