gorący burak klasyczny z mięsem

gęsty, obfity, apetyczny, piękny, dla całej rodziny! Gorący burak klasyczny z mięsem to zupa bardzo podobna do barszczu, tylko bez dodatku kapusty. Mimo to okazuje się wcale nie pusty, jak mogłoby się początkowo wydawać, ale bogaty, pachnący i bardzo smaczny!
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 45 % 10 g
123 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować klasyczny gorący burak z mięsem? Przygotuj jedzenie. W razie potrzeby rozmrozić mięso, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Odpowiednia jest szyjka wieprzowiny, polędwica, ale lepiej jest wziąć mięso na kości, wtedy smak zupy będzie bardziej nasycony. W takim przypadku ugotuj go w całym kawałku. Gdy wieprzowina będzie miękka, wyjmij łyżką cedzakową z patelni, pokrój, usuwając pestkę i wróć do bulionu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czystą przefiltrowaną wodę do rondla. Nie używaj wody z kranu, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak potrawy. Opłucz mięso wieprzowe, osusz, odetnij nadmiar tłuszczu, folie. Pokrój na małe kawałki. Przenieś na patelnię. Dodaj zmielone suche korzenie (korzeń selera, pietruszka). Posolić. Gdy się zagotuje, zmniejsz ciepło do niskiego poziomu i gotuj przez około 40-60 minut, aż wieprzowina się ugotuje. Nie zapomnij usunąć powstałej piany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz obraną cebulę i nóż zimną wodą, aby sok z cebuli nie podrażnił błony śluzowej oczu. Pokrój w drobną kostkę. Dokładnie spłucz marchewki z brudu za pomocą pędzla. Obierz nożem lub obieraczką do warzyw. Pokrój również w drobną kostkę. Wlej olej roślinny do smażenia na patelnię. Rozgrzać. Najpierw podsmaż cebulę na złoty kolor, następnie dodaj marchewkę i podsmaż warzywa na małym ogniu ,aż będą miękkie (około 2-3 minut).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i obierz buraki. Pokrój go w cienkie kostki. Wyślij do smażenia warzyw. Smażyć, mieszając, jeszcze około 5 minut, aż zmięknie. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć gotowanego gotowanego buraka w opakowaniu próżniowym. Nie można go dusić, ale po prostu pokroić i dodać do zupy 5-7 minut przed końcem gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę również umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Przeciąć na pół, usunąć środek nasionami. Pokrój w paski i wyślij na patelnię. Dodaj liść laurowy, kwas cytrynowy (na czubku łyżeczki), sos pomidorowy, ziele angielskie. Smaż warzywa na małym ogniu przez około 3 minuty, mieszając. Zamiast kwasu cytrynowego możesz dodać łyżkę soku z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej szklankę przegotowanej wody na patelnię. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut po ugotowaniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy warzywa będą gotowane na parze i miękkie, wyślij je do garnka z bulionem mięsnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj na średnim ogniu do miękkości, około 10 minut (od naciśnięcia łyżki powinno się łatwo złamać).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz czosnek. Przełóż go przez wyciskacz do czosnku, dodaj do zupy. Gotuj przez kolejne 3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj, osusz świeże zioła, posiekaj nożem. Wyślij na patelnię. Lub wlej suchy koperek. Wymieszać. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw buraki na 15 minut pod przykryciem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz wlej do talerzy, posyp posiekanymi świeżymi ziołami (koperek, pietruszka, pióra szczypiorku), dodaj łyżkę kwaśnej śmietany (o dowolnej zawartości tłuszczu) i podawaj. Smacznego!

bulion buraczany można gotować nie tylko na wieprzowinie, ale także na wołowinie, filecie z kurczaka. Pamiętaj, że czas gotowania się zmieni. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, a kurczak mniej.

koncentrat pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym, sosem lub świeżymi pomidorami startymi lub przepuszczonymi przez maszynę do mięsa.

przed podaniem możesz włożyć ćwiartkę jajka na twardo do każdego talerza z burakami.

Ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g

Podobne przepisy