zapiekanka z makaronem z mięsem mielonym w piekarniku

Ulubione przez wielu potrawy połączyły się w jednym naczyniu. Makaron z pszenicy durum z mięsem mielonym to obfite danie, które jest słusznie kochane przez naszych ludzi. Proponuję połączyć te pyszne i niedrogie produkty w zapiekance pod skórką serową.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 54 % 13 g
116 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zawsze jestem za domowym mięsem mielonym. Dlatego proponuję przewinąć dobry kawałek wołowiny przez maszynę do mięsa za pomocą dyszy z małymi otworami. Aby uzyskać idealną miękkość mięsa mielonego, dwukrotnie przepuszczam je przez maszynę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ do zapiekanki mięso i makaron muszą być gotowe w tym samym czasie, konieczne jest podpalenie garnka z wodą. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej makaron na patelnię i delikatnie wymieszaj, aby nie przykleił się natychmiast do dna. Po ponownym zagotowaniu wody gotuj makaron przez połowę czasu wskazanego w instrukcji na opakowaniu. To znaczy do połowy. Mój makaron z pszenicy durum gotował się przez około cztery minuty po drugim gotowaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię z niskimi bokami na ogniu. Wlać olej słonecznikowy i mieszając podsmażyć cebulę do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mięso mielone na patelnię do cebuli i smaż wszystko razem przez dziesięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Makaron wrzuć do durszlaka i spłucz na zimno! wodą. Ma to na celu zatrzymanie procesu obróbki cieplnej makaronu. W przeciwnym razie ryzykują "Przejście" podczas późniejszego pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól mieloną i dodaj suche zioła. Mam to zioła prowansalskie: oregano, bazylię i rozmaryn. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mleko do miski i wbij jedno umyte jajko. Posolić. Połącz produkty do uzyskania gładkiej konsystencji za pomocą widelca lub trzepaczki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ostry ser na drobnej tarce. Dodaj dwie trzecie do mieszanki mlecznej. Jedna trzecia na razie odłóż na bok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W uprzednio naoliwionym naczyniu do pieczenia ułóż pierwszą warstwę połowy mięsa mielonego i polej połową mieszanki mleka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie delikatnie rozprowadź połowę makaronu w jednej warstwie blisko siebie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa to pozostałe mięso mielone Plus wypełnienie. A górna warstwa to druga połowa makaronu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp zapiekankę drugą częścią startego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni przez pół godziny. Na powierzchni zapiekanki powinna powstać rumiana skórka sera.

Zapiekanka była delikatna i pyszna. Może być oferowany zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jako dodatek dobrze będzie podawać sałatkę ze świeżych warzyw i sosy na bazie pomidorów.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / w - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy