skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zawsze jestem za domowym mięsem mielonym. Dlatego proponuję przewinąć dobry kawałek wołowiny przez maszynę do mięsa za pomocą dyszy z małymi otworami. Aby uzyskać idealną miękkość mięsa mielonego, dwukrotnie przepuszczam je przez maszynę do mięsa.
Krok 2:
Ponieważ do zapiekanki mięso i makaron muszą być gotowe w tym samym czasie, konieczne jest podpalenie garnka z wodą. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól do smaku.
Krok 3:
Wlej makaron na patelnię i delikatnie wymieszaj, aby nie przykleił się natychmiast do dna. Po ponownym zagotowaniu wody gotuj makaron przez połowę czasu wskazanego w instrukcji na opakowaniu. To znaczy do połowy. Mój makaron z pszenicy durum gotował się przez około cztery minuty po drugim gotowaniu.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię z niskimi bokami na ogniu. Wlać olej słonecznikowy i mieszając podsmażyć cebulę do miękkości.
Krok 5:
Przenieś mięso mielone na patelnię do cebuli i smaż wszystko razem przez dziesięć minut.
Krok 6:
Makaron wrzuć do durszlaka i spłucz na zimno! wodą. Ma to na celu zatrzymanie procesu obróbki cieplnej makaronu. W przeciwnym razie ryzykują "Przejście" podczas późniejszego pieczenia.
Krok 7:
Sól mieloną i dodaj suche zioła. Mam to zioła prowansalskie: oregano, bazylię i rozmaryn. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 8:
Wlej mleko do miski i wbij jedno umyte jajko. Posolić. Połącz produkty do uzyskania gładkiej konsystencji za pomocą widelca lub trzepaczki.
Krok 9:
Zetrzyj ostry ser na drobnej tarce. Dodaj dwie trzecie do mieszanki mlecznej. Jedna trzecia na razie odłóż na bok.
Krok 10:
W uprzednio naoliwionym naczyniu do pieczenia ułóż pierwszą warstwę połowy mięsa mielonego i polej połową mieszanki mleka.
Krok 11:
Następnie delikatnie rozprowadź połowę makaronu w jednej warstwie blisko siebie.
Krok 12:
Następna warstwa to pozostałe mięso mielone Plus wypełnienie. A górna warstwa to druga połowa makaronu.
Krok 13:
Posyp zapiekankę drugą częścią startego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni przez pół godziny. Na powierzchni zapiekanki powinna powstać rumiana skórka sera.
Zapiekanka była delikatna i pyszna. Może być oferowany zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jako dodatek dobrze będzie podawać sałatkę ze świeżych warzyw i sosy na bazie pomidorów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / w - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g