skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe? Przygotuj potrzebne produkty. Wybierz pomarańcze, koncentrując się na jakości Skórki. Powinien być jak najgrubszy, a same pomarańcze powinny być Dojrzałe. U mnie niestety skórka nie jest tak gruba jak chciałam, ale i tak wyszło pysznie.
Krok 2:
Bardzo ostrożnie, być może za pomocą sztywnej szczotki lub nawet sody, szczotkuj powierzchnię pomarańczy. Pokrój skórkę czystych pomarańczy ostrym nożem na 4-8 segmentów i ostrożnie oddziel skórkę od soczystego miąższu. Pokrój skórkę pomarańczową na podłużne paski i umieść je w rondlu o odpowiedniej objętości. Wlej wodę, aby przykryła skórkę. I potrzebujemy soli, aby usunąć gorycz.
Krok 3:
Przykryj skórkę wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli, zagotuj i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Następnie spuść wodę, spłucz Skórki bieżącą wodą, zalej świeżą czystą zimną wodą i dodaj 1 łyżeczkę. sól, zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut. Odcedź, powtórz wszystkie kroki po raz trzeci. Spróbuj kawałka, jeśli nadal jest gorycz, ponownie zagotuj z solą(zawsze na ogniu poniżej średniej). Opłucz, wrzuć do durszlaka i odstaw na 30 minut.
Krok 4:
Przygotuj syrop, łącząc wodę i cukier, zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił. We wrzącym syropie umieść dokładnie ugotowane paski skórki pomarańczowej. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj skórki przez około 30 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę soku z cytryny wyciśniętą z cytryny i delikatnie wymieszaj. Usuń kandyzowane owoce z ognia, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 5:
Wrzuć kandyzowane skórki pomarańczowe na sitko, aby maksymalnie ułożyć syrop, a następnie ułóż do wyschnięcia na kawałku pergaminu. Można je suszyć w piekarniku w temperaturze 50 stopni lub w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni. Najważniejsze, aby nie wysuszyć kandyzowanych owoców. Gotowe kandyzowane owoce są elastyczne i nie przyklejają się do rąk.
gotowe kandyzowane owoce można dodatkowo "udekorować", zwijając je w cukier granulowany, cukier puder lub zanurzając w całości lub częściowo w rozpuszczonej czekoladzie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 36 kcal/100g