kandyzowane skórki pomarańczowe

bardzo smaczne, oryginalne, jasne, piękne, na każdy dzień! Kandyzowane skórki pomarańczowe to najlepszy domowy Analog cukierków i słodyczy. Okazują się bardzo aromatyczne, o jasnym smaku i nadają się do aromatyzowania wszelkich wypieków, deserów, napojów. Gotowe są przechowywane w suchym miejscu przez długi czas.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 30 g
123 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kandyzowane skórki pomarańczowe? Przygotuj potrzebne produkty. Wybierz pomarańcze, koncentrując się na jakości Skórki. Powinien być jak najgrubszy, a same pomarańcze powinny być Dojrzałe. U mnie niestety skórka nie jest tak gruba jak chciałam, ale i tak wyszło pysznie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo ostrożnie, być może za pomocą sztywnej szczotki lub nawet sody, szczotkuj powierzchnię pomarańczy. Pokrój skórkę czystych pomarańczy ostrym nożem na 4-8 segmentów i ostrożnie oddziel skórkę od soczystego miąższu. Pokrój skórkę pomarańczową na podłużne paski i umieść je w rondlu o odpowiedniej objętości. Wlej wodę, aby przykryła skórkę. I potrzebujemy soli, aby usunąć gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj skórkę wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli, zagotuj i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Następnie spuść wodę, spłucz Skórki bieżącą wodą, zalej świeżą czystą zimną wodą i dodaj 1 łyżeczkę. sól, zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut. Odcedź, powtórz wszystkie kroki po raz trzeci. Spróbuj kawałka, jeśli nadal jest gorycz, ponownie zagotuj z solą(zawsze na ogniu poniżej średniej). Opłucz, wrzuć do durszlaka i odstaw na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj syrop, łącząc wodę i cukier, zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił. We wrzącym syropie umieść dokładnie ugotowane paski skórki pomarańczowej. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj skórki przez około 30 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę soku z cytryny wyciśniętą z cytryny i delikatnie wymieszaj. Usuń kandyzowane owoce z ognia, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć kandyzowane skórki pomarańczowe na sitko, aby maksymalnie ułożyć syrop, a następnie ułóż do wyschnięcia na kawałku pergaminu. Można je suszyć w piekarniku w temperaturze 50 stopni lub w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni. Najważniejsze, aby nie wysuszyć kandyzowanych owoców. Gotowe kandyzowane owoce są elastyczne i nie przyklejają się do rąk.

gotowe kandyzowane owoce można dodatkowo "udekorować", zwijając je w cukier granulowany, cukier puder lub zanurzając w całości lub częściowo w rozpuszczonej czekoladzie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 36   kcal/100g

Podobne przepisy