truskawki w syropie na zimę

pyszne i aromatyczne, łatwe i proste w przygotowaniu! Truskawki w syropie na zimę - przepis na przygotowanie ulubionych jagód. Jest w nim dużo cukru, ale dlatego syrop okazuje się bardzo smaczny i apetycznie gęsty. Ten syrop zimą może być używany do serwowania deserów, a także do robienia z niego napojów.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
214 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić truskawki w syropie na zimę? Przygotuj niezbędne składniki. Są tylko dwa-truskawki i cukier. Do gotowania jagód w syropie lubię używać małych jagód.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz truskawki. Aby to zrobić, włóż go do głębokiej miski i napełnij dużą ilością zimnej wody, aby unosił się na powierzchni. Mieszaj, łap jagody rękami i przenieś do durszlaka, aby uzyskać z nich nadmiar płynu. Jeśli w truskawkach było dużo piasku, powtórz proces mycia. Z czystej jagody oderwij wszystkie ogony, a następnie włóż je do przestronnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj jagody połową (lub nieco więcej) cukru. Pozostaw jagody na kilka godzin, aby wypuściły sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po kilku godzinach podgrzej truskawki, aby rozpuścić cukier. A następnie odcedź powstały sok z jagód i zagotuj. Dodaj pozostały cukier. Gotuj syrop przez godzinę na małym ogniu. Aby syrop był grubszy, czas gotowania można nieco wydłużyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po godzinie gotowania napełnij jagody gorącym syropem. Możesz dodać trochę więcej cukru. To z powodu dużej ilości cukru syrop stanie się grubszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż jagody wraz z syropem do ognia, zagotuj i gotuj przez 3-5 minut. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, usuń ją łyżką. Nie przyda nam się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze spłucz słoiki i wysterylizuj w wygodny dla siebie sposób. Można to zrobić na gorącej parze, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. W przygotowanych słoikach wlej gorące truskawki do syropu i zamknij pokrywki, które wcześniej również zalej wrzącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owiń zamknięte słoiki ciepłym kocem i ostudź w tej formie. Po co owijać w koc? Jest to konieczne, aby półfabrykaty ostygły tak wolno, jak to możliwe, dzięki czemu syrop stanie się jeszcze grubszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Takie pyszne jagody w syropie można otworzyć zimą i podawać jako smaczny dodatek do naleśników lub herbaty. Taki przysmak rozleci się natychmiast. Bardzo smaczne! Miłego zimowego poczęstunku!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy