skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić truskawki w syropie na zimę? Przygotuj niezbędne składniki. Są tylko dwa-truskawki i cukier. Do gotowania jagód w syropie lubię używać małych jagód.
Krok 2:
Dobrze spłucz truskawki. Aby to zrobić, włóż go do głębokiej miski i napełnij dużą ilością zimnej wody, aby unosił się na powierzchni. Mieszaj, łap jagody rękami i przenieś do durszlaka, aby uzyskać z nich nadmiar płynu. Jeśli w truskawkach było dużo piasku, powtórz proces mycia. Z czystej jagody oderwij wszystkie ogony, a następnie włóż je do przestronnej miski.
Krok 3:
Przykryj jagody połową (lub nieco więcej) cukru. Pozostaw jagody na kilka godzin, aby wypuściły sok.
Krok 4:
Po kilku godzinach podgrzej truskawki, aby rozpuścić cukier. A następnie odcedź powstały sok z jagód i zagotuj. Dodaj pozostały cukier. Gotuj syrop przez godzinę na małym ogniu. Aby syrop był grubszy, czas gotowania można nieco wydłużyć.
Krok 5:
Po godzinie gotowania napełnij jagody gorącym syropem. Możesz dodać trochę więcej cukru. To z powodu dużej ilości cukru syrop stanie się grubszy.
Krok 6:
Włóż jagody wraz z syropem do ognia, zagotuj i gotuj przez 3-5 minut. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, usuń ją łyżką. Nie przyda nam się.
Krok 7:
Dobrze spłucz słoiki i wysterylizuj w wygodny dla siebie sposób. Można to zrobić na gorącej parze, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. W przygotowanych słoikach wlej gorące truskawki do syropu i zamknij pokrywki, które wcześniej również zalej wrzącą wodą.
Krok 8:
Owiń zamknięte słoiki ciepłym kocem i ostudź w tej formie. Po co owijać w koc? Jest to konieczne, aby półfabrykaty ostygły tak wolno, jak to możliwe, dzięki czemu syrop stanie się jeszcze grubszy.
Krok 9:
Takie pyszne jagody w syropie można otworzyć zimą i podawać jako smaczny dodatek do naleśników lub herbaty. Taki przysmak rozleci się natychmiast. Bardzo smaczne! Miłego zimowego poczęstunku!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g