domowe kiełbaski z kurczaka w folii spożywczej

przestrzegasz zdrowej, zbilansowanej diety? W takim razie tutaj! Możesz użyć dowolnego klasycznego przystawki do kiełbas lub ogólnie polegać na własnym smaku. Podobnie jest z sosami i sałatkami. To są kiełbaski, domowe kiełbaski z kurczaka. Same w sobie są już dobre. Jeśli gotujesz dzieci, nie możesz dodawać pieprzu i przypraw.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 18 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe kiełbaski z kurczaka w folii spożywczej? Głównym składnikiem domowych kiełbasek z kurczaka będzie oczywiście mielony kurczak. Dlatego upewnij się, że mięso mielone lub filet z kurczaka są świeże. Możesz użyć gotowego zakupionego mielonego kurczaka lub możesz zrobić to sam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka na kawałki i przepuść przez najmniejszy (więc mięso mielone będzie delikatniejsze) ruszt w maszynce do mięsa. Jeśli masz tylko średni i duży ruszt, przewiń mięso mielone dwa razy, aby zmielić mięso tak mocno, jak to możliwe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mięsa mielonego dodaj jajko kurze, miękkie masło, mleko (zawartość tłuszczu w zasadzie nie ma większego znaczenia), sól, pieprz i mieloną kolendrę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zabawa polega na tworzeniu kiełbasek. Zdecyduj o rozmiarze: będą to grube kiełbaski, długie i cienkie lub bardzo małe dla dzieci. Połóż około 2 łyżki mielonego mięsa na folii spożywczej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwinąć go mocno, owijając kilka razy, aby mięso mielone nie "uciekło", tworząc kiełbasę o określonej wielkości. Zawiń jak cukierek, mocno zawiązując krawędzie węzłem lub ciągnąc nitką. Spróbuj mocno zwinąć i związać folię, wtedy nie będzie nadmiaru powietrza, a po ugotowaniu kiełbasa okaże się gładka i gęsta, bez dołków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiełbaski z kurczaka można zamrozić na przyszłość. Istnieją dwie opcje: - zamrozić na surowo w folii, a następnie, bez rozmrażania, zagotować. - zamrozić gotowe (gotowane), a następnie za pomocą dowolnej dostępnej metody obróbki cieplnej (np. kuchenka mikrofalowa lub piekarnik) nadać im pożądany wygląd.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj wodę w garnku. Gotuj kiełbaski przez 15 minut. Wszystko gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiełbaski można jeść po prostu ugotowane lub smażyć na patelni na złoty kolor. Możesz to zrobić na roślinie, oliwie, a nawet maśle.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy