skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe kiełbaski z kurczaka w folii spożywczej? Głównym składnikiem domowych kiełbasek z kurczaka będzie oczywiście mielony kurczak. Dlatego upewnij się, że mięso mielone lub filet z kurczaka są świeże. Możesz użyć gotowego zakupionego mielonego kurczaka lub możesz zrobić to sam.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na kawałki i przepuść przez najmniejszy (więc mięso mielone będzie delikatniejsze) ruszt w maszynce do mięsa. Jeśli masz tylko średni i duży ruszt, przewiń mięso mielone dwa razy, aby zmielić mięso tak mocno, jak to możliwe.
Krok 3:
Do mięsa mielonego dodaj jajko kurze, miękkie masło, mleko (zawartość tłuszczu w zasadzie nie ma większego znaczenia), sól, pieprz i mieloną kolendrę.
Krok 4:
Teraz zabawa polega na tworzeniu kiełbasek. Zdecyduj o rozmiarze: będą to grube kiełbaski, długie i cienkie lub bardzo małe dla dzieci. Połóż około 2 łyżki mielonego mięsa na folii spożywczej.
Krok 5:
Zwinąć go mocno, owijając kilka razy, aby mięso mielone nie "uciekło", tworząc kiełbasę o określonej wielkości. Zawiń jak cukierek, mocno zawiązując krawędzie węzłem lub ciągnąc nitką. Spróbuj mocno zwinąć i związać folię, wtedy nie będzie nadmiaru powietrza, a po ugotowaniu kiełbasa okaże się gładka i gęsta, bez dołków.
Krok 6:
Kiełbaski z kurczaka można zamrozić na przyszłość. Istnieją dwie opcje: - zamrozić na surowo w folii, a następnie, bez rozmrażania, zagotować. - zamrozić gotowe (gotowane), a następnie za pomocą dowolnej dostępnej metody obróbki cieplnej (np. kuchenka mikrofalowa lub piekarnik) nadać im pożądany wygląd.
Krok 7:
Zagotuj wodę w garnku. Gotuj kiełbaski przez 15 minut. Wszystko gotowe.
Krok 8:
Kiełbaski można jeść po prostu ugotowane lub smażyć na patelni na złoty kolor. Możesz to zrobić na roślinie, oliwie, a nawet maśle.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g