Khachapuri łódka po ajarsku z jajkiem

pachnące i pyszne chaczapuri z dodatkiem jajka! Zawsze lubiłem chaczapuri-to takie Gruzińskie ciasta z serem (przetłumaczone jako "chleb z serem" lub "chleb serowy"), zwykle są zamknięte, ale chaczapuri w stylu adżarskim otwarte. Świetna opcja na obfitą przekąskę!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 44 % 19 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri łódka po ajarsku z jajkiem? Przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, zetrzyj oba rodzaje sera do miski, wlej śmietanę i ugniataj ser rękami, aby był jednorodny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj łyżkę mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj umyte i drobno posiekane warzywa i, jeśli to konieczne, sól. Zagnieść nadzienie na stałe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj suche drożdże, sól i cukier. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj i wlej ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, które nie jest kruche. Pod koniec ugniatania dodaj olej roślinny i wymieszaj z ciastem. Uformuj Kolobok, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na dwie równe części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź jedną część ciasta i zwiń ją w owal.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób też drugą część, a następnie obie połóż na blasze do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nałóż nadzienie serowe na tortille, pozostawiając małe boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż krawędzie każdej tortilli, tworząc kształt łodzi, jak pokazano na zdjęciu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Chaczapuri wyjmij z piekarnika. Zrób dziurę w środku łyżką i wlej tam żółtko. Sól, pieprz żółtko. Piecz chaczapuri przez kolejne 5-7 minut. Posmaruj gotowe chaczapuri masłem. Połóż kawałek masła na nadzieniu. Nasze danie jest gotowe do podania!

zwyczajowo je się ajar khachapuri, odrywając krawędź i zanurzając ją w farszu. Ale możesz jeść te niezwykłe ciasta z bulionem z kurczaka lub mięsa. Z tych składników otrzymasz dwa pełne chaczapuri, jeśli potrzebujesz więcej, zwiększ liczbę składników. Kolejny przepis dla miłośników pikantnych wypieków, który mówi, jak upiec Łódź chaczapuri w stylu adżarskim z jajkiem. Uwielbiam to danie nie tylko pod względem smaku , ale także wyglądu-wygląda bardzo kusząco, zgadzam się! Ciasto jest miękkie, nadzienie soczyste, projekt apetyczny, a przygotowanie tego kulinarnego arcydzieła jest całkowicie proste, bez problemów! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

Ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy