skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri łódka po ajarsku z jajkiem? Przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, zetrzyj oba rodzaje sera do miski, wlej śmietanę i ugniataj ser rękami, aby był jednorodny.
Krok 2:
Dodaj łyżkę mąki.
Krok 3:
Dodaj umyte i drobno posiekane warzywa i, jeśli to konieczne, sól. Zagnieść nadzienie na stałe.
Krok 4:
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj suche drożdże, sól i cukier. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj i wlej ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, które nie jest kruche. Pod koniec ugniatania dodaj olej roślinny i wymieszaj z ciastem. Uformuj Kolobok, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na dwie równe części.
Krok 5:
Weź jedną część ciasta i zwiń ją w owal.
Krok 6:
Zrób też drugą część, a następnie obie połóż na blasze do pieczenia.
Krok 7:
Nałóż nadzienie serowe na tortille, pozostawiając małe boki.
Krok 8:
Złóż krawędzie każdej tortilli, tworząc kształt łodzi, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 9:
Posmaruj ciasto ubitym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut.
Krok 10:
Chaczapuri wyjmij z piekarnika. Zrób dziurę w środku łyżką i wlej tam żółtko. Sól, pieprz żółtko. Piecz chaczapuri przez kolejne 5-7 minut. Posmaruj gotowe chaczapuri masłem. Połóż kawałek masła na nadzieniu. Nasze danie jest gotowe do podania!
zwyczajowo je się ajar khachapuri, odrywając krawędź i zanurzając ją w farszu. Ale możesz jeść te niezwykłe ciasta z bulionem z kurczaka lub mięsa. Z tych składników otrzymasz dwa pełne chaczapuri, jeśli potrzebujesz więcej, zwiększ liczbę składników. Kolejny przepis dla miłośników pikantnych wypieków, który mówi, jak upiec Łódź chaczapuri w stylu adżarskim z jajkiem. Uwielbiam to danie nie tylko pod względem smaku , ale także wyglądu-wygląda bardzo kusząco, zgadzam się! Ciasto jest miękkie, nadzienie soczyste, projekt apetyczny, a przygotowanie tego kulinarnego arcydzieła jest całkowicie proste, bez problemów! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
Ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g